Wykonanie
Proste i przepyszne danie w sezonie
grzybowym nie potrzebuje pochwał ani reklamy. Wystarczy sobie tylko wyobrazić to zestawienie i już ma się na nie ochotę. Szczerze
powiem, że jako dziecko, lubiłam placki kartoflane raczej na słodko. Kiedyś moja mama zrobiła właśnie taki mix
grzybów, z przewagą
maślaków i bardzo mi ta wersja placków ziemniaczanych przypadła do gustu.Składniki:
3-4 łyżki ugotowanych, przyprawionych i rozdrobnionych
grzybów7-8 średnich obranych umytych
ziemniaków1
cebulka podsmażona z niewielkim dodatkiem
czosnku2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajosól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie
1. Starte
ziemniaki na tarce o większych oczkach, mieszamy z
mąką,
grzybami,
cebulką,
jajkiem i przyprawiamy tak, jak klasyczne placki kartoflane. Nie dodaję
mąki pszennej, bo placki są nieporównywalnie lepsze - miękkie i pyszne.2. Smażymy na średnim ogniu aż się placki zrumienią.3. Placuszki można osączyć z tłuszczu, układając je na bibule. Smakują wyśmienicie, z dodatkami lub bez nich. Takie danie można robić przez cały rok, przygotowując je z
pieczarkami lub innymi dostępnymi w handlu
grzybami. Gorąco polecam...Koniecznie sprawdź idealny przepis na pierogi ze świeżymi
grzybamiłatwą kartoflankę z
grzybamipierogi z
mięsem i
grzybami