ßßß Cookit - przepis na Placki kartoflane z grzybami

Placki kartoflane z grzybami

nazwa

Wykonanie

Proste i przepyszne danie w sezonie grzybowym nie potrzebuje pochwał ani reklamy. Wystarczy sobie tylko wyobrazić to zestawienie i już ma się na nie ochotę. Szczerze powiem, że jako dziecko, lubiłam placki kartoflane raczej na słodko. Kiedyś moja mama zrobiła właśnie taki mix grzybów, z przewagą maślaków i bardzo mi ta wersja placków ziemniaczanych przypadła do gustu.
Składniki:
3-4 łyżki ugotowanych, przyprawionych i rozdrobnionych grzybów
7-8 średnich obranych umytych ziemniaków
1 cebulka podsmażona z niewielkim dodatkiem czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
1. Starte ziemniaki na tarce o większych oczkach, mieszamy z mąką, grzybami, cebulką, jajkiem i przyprawiamy tak, jak klasyczne placki kartoflane. Nie dodaję mąki pszennej, bo placki są nieporównywalnie lepsze - miękkie i pyszne.
2. Smażymy na średnim ogniu aż się placki zrumienią.
3. Placuszki można osączyć z tłuszczu, układając je na bibule. Smakują wyśmienicie, z dodatkami lub bez nich. Takie danie można robić przez cały rok, przygotowując je z pieczarkami lub innymi dostępnymi w handlu grzybami. Gorąco polecam...
Koniecznie sprawdź idealny przepis na pierogi ze świeżymi grzybami
łatwą kartoflankę z grzybami
pierogi z mięsem i grzybami
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/placki-kartoflane-z-grzybami.html