Wykonanie
            
Proste i przepyszne danie w sezonie 
grzybowym nie potrzebuje pochwał ani reklamy. Wystarczy sobie tylko wyobrazić to zestawienie i już ma się na nie ochotę. Szczerze 
powiem, że jako dziecko, lubiłam placki kartoflane raczej na słodko. Kiedyś moja mama zrobiła właśnie taki mix 
grzybów, z przewagą 
maślaków i bardzo mi ta wersja placków ziemniaczanych przypadła do gustu.Składniki:

3-4 łyżki ugotowanych, przyprawionych i rozdrobnionych 
grzybów7-8 średnich obranych umytych 
ziemniaków1 
cebulka podsmażona z niewielkim dodatkiem 
czosnku2 łyżki 
mąki ziemniaczanej1 
jajosól, 
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie

1. Starte 
ziemniaki na tarce o większych oczkach, mieszamy z 
mąką, 
grzybami, 
cebulką, 
jajkiem i przyprawiamy tak, jak klasyczne placki kartoflane. Nie dodaję 
mąki pszennej, bo placki są nieporównywalnie lepsze - miękkie i pyszne.2. Smażymy na średnim ogniu aż się placki zrumienią.3. Placuszki można osączyć z tłuszczu, układając je na bibule. Smakują wyśmienicie, z dodatkami lub bez nich. Takie danie można robić przez cały rok, przygotowując je z 
pieczarkami lub innymi dostępnymi w handlu 
grzybami. Gorąco polecam...Koniecznie sprawdź idealny przepis na pierogi ze świeżymi 
grzybamiłatwą kartoflankę z 
grzybamipierogi z 
mięsem i 
grzybami