Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 750 gramów
mięso wieprzowe 300 gramów
jajka 1 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
papryka 2 sztuk
czosnek 2 ząbkirosół 0 , 5 litrów
cebula 1 sztuk
olej według uznania
smalec 1 łyżek stołowych
papryka mielona ostra według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę
mięso zrumienić na
smalcu razem z posiekaną
cebulą. Zalać rosołem, oprószyć
sola i dodać kilka ziarenek
pieprzu. Oczyszczoną
paprykę pokroić w paseczki i dusić razem z
mięsem. Gdy
mięso będzie miękkie, przyprawić mielona
papryką i rozdrobnionym
czosnkiem.Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać
jajko,
mąkę ziemniaczana, do smaku
sól oraz
pieprze i wymieszać. Z masy usmażyć na
oleju rozgrzanym na średniej patelni, 4 dość grube placki, rumieniąc je z obu stron. Każdy z obu stron nadkroić, tworząc kieszeń. Włożyć do niej porcję
mięsa z sosem i podawać na gorąco.Uwagi:Dusząc
mięso można podlewać je
winem czerwonym wytrawnym lub
jasnym piwem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WęgierskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: