ßßß Cookit - przepis na Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 750 gramów
mięso wieprzowe 300 gramów
jajka 1 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
papryka 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
rosół 0 , 5 litrów
cebula 1 sztuk
olej według uznania
smalec 1 łyżek stołowych
papryka mielona ostra według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso zrumienić na smalcu razem z posiekaną cebulą. Zalać rosołem, oprószyć sola i dodać kilka ziarenek pieprzu. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki i dusić razem z mięsem. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić mielona papryką i rozdrobnionym czosnkiem.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę ziemniaczana, do smaku sól oraz pieprze i wymieszać. Z masy usmażyć na oleju rozgrzanym na średniej patelni, 4 dość grube placki, rumieniąc je z obu stron. Każdy z obu stron nadkroić, tworząc kieszeń. Włożyć do niej porcję mięsa z sosem i podawać na gorąco.
Uwagi:
Dusząc mięso można podlewać je winem czerwonym wytrawnym lub jasnym piwem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Węgierska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10187/Placki-po-wegiersku