Wykonanie
Dawno ich nie robiłam. Nie
jadłam też dawno. Zobaczyłam jednak u kogoś na stołówkowym talerzu w pracy i pomyślałam, że trzeba w końcu zrobić. Tym bardziej, że nadarzała się ku temu okazja w postaci Gotowania po polsku pod patronatem zPierwszegoTłoczenia . Nie wiem czy wiecie, ale pyzy z
mięsem są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego . Te oryginalne są podłużne, ale u mnie wystąpiły w formie okrągłej.
Składniki:1 kg
ziemniaków1
jajkoszczypta
solimąka ziemniaczana (w zależności od rodzaju
ziemniaków, u mnie było to około 10 dag)30 - 40 dag
mięsa wieprzowego (mielonego)
cebulasól,
pieprzWykonanie:Około ¾ porcji
ziemniaków obrać, ugotować, wystudzić i rozgnieść. Pozostałą część
ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce i odcedzić na lnianej ścierce. Następnie łączymy
ziemniaki gotowane i tarte z dodatkiem
mąki ziemniaczanej,
jajek i
soli do smaku. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.Farsz -
mięso gotujemy, przekręcamy przez maszynkę do
mięsa, dodajemy podsmażoną
cebulkę,
sól i
pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na kuleczki równej wielkości w każdej robimy dołek w który wkładamy farsz i rękami formujemy pyzę podobną do gomółki
masła. Przygotowane pyzy wrzucamy na gotującą się osoloną
wodę, gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy drewnianą łyżką na sito, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Podajemy do spożycia polane tłuszczem ze skwarkami i
cebulką.
/wydrukuj przepis/