Wykonanie

Ostatnio zatęskniłam za kuchnią mamy:)
Składniki:
~5-6 średnich
ziemniaków,
~1
jajko,
~2 średnie
cebule,
~ 2 ząbki
czosnku,
~pieprz,
sól,
~ew. łyżka
mąki ziemniaczanej,
~2 łyżki
oleju,
~5-6
pieczarek.

Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach (ścierając na małych,
ziemniaki puszczą dużo
wody i trzeba będzie posiłkować się x-ilością
mąki), ja szybko starłam je w robocie kuchennym. Do
ziemniaków wbijamy
jajko,
czosnek przeciskamy przez praskę,
cebulę kroimy drobno, doprawiamy i mieszamy dokładnie. Jeżeli widać
wodę należy dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej, która ja wchłonie.
Podgrzewamy
olej i wykładamy 2-3 cm grubości placki na patelnie, smażąc je z dwóch stron. Można również je upiec w piekarniku wstawiając na ok 30 mn. w temp 180 stopni.
Na patelni smażymy na łyżce
oleju pokrojone w plastry
pieczarki z jedną
cebulą (doprawiamy
pieprzem i
solą).