Wykonanie
4 . 5 (90%) 2 vote[s]Pyszna duszona
łopatka w
młodej kapuście . To taki posiłek , który świetnie znosi słoikowanie i doskonale
daje się odgrzewać , czy odsmażać . Zdrowe jedzenie nie zastąpione na wyprawach lub wyjazdach do pracy 😉 Cóż w naszym
kraju każdy ma w rodzinie przysłowiowe ” Słoiki ” czyli studenta w internacie ,
męża w pracy za granica lub w innej części
kraju … itp , itd… taki już nasz urok . Wyjeżdżamy , przemieszczamy się , ale jedno nie ulega zmianom .. Zawsze prędzej czy później musimy coś zjeść bo zgłodniejemy , a wtedy ratunkiem może być taki domowy ekspres ,obiadek ze słoika 😉 Zdrowe domowe jedzonko …to na pewno lepsze niż słoiki z
fasolką lub klopsami z marketu 😉 Tym bardziej ,że właśnie mamy na nią sezon . Nawet jeśli nie wyjeżdżacie , a macie mocno zabiegany tydzień , właśnie takie wytwory kulinarne mogą Wam ułatwić życie . Wystarczy włożyć do mikrofalówki i …gotowe , smaczne i zdrowe;)
składniki na 4 – 5 słoików 0 , 5 l :0,5 kg
łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej2 główki
młodej kapusty2
cebule średniej wielkości3 -4 ząbki
czosnkusól ,
pieprz do smaku
smalec wieprzowy do smażenia1 szklanka
bulionuŁopatkę wieprzową tniemy na dowolne kawałki . Mieszamy ze świeżo mielonym
pieprzem i siekaną
cebulą oraz wyciśniętym praską
czosnkiem . Odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia podsmażamy
łopatkę razem z dodatkami w których się marynowała na złoty kolor na
smalcu . Zawartość patelni przekładamy do garnka . Patelnię zalewamy
bulionem i doprowadzamy do wrzenia , po czym jej zawartość także przelewamy do garnka z
mięsem . W ten sposób zebraliśmy wszystkie smaki i kolorki dania 😉Doprowadzamy do wrzenia . Jak wszystko bulgocze i intensywnie się gotuje , zmniejszamy ogień , dodajemy poszatkowaną
młodą kapustę , mieszamy . Dusimy pod przykryciem do czasu aż
mięso będzie miękkie . Na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry 😉 Tak zamknięte nie wymagają dodatkowej pasteryzacji . W lodówce można je przechowywać nawet dwa lub trzy miesiące . Poza lodówką nigdy nie trzymałam , na pewno trzeba by było je dodatków pasteryzować . Doskonała z
bułką na gorąco 😉 Właśnie taka prosta , ascetyczna bez zbędnych dodatków jest najsmaczniejsza … 😉 Smacznego !