ßßß
 
            
         składniki na 4 – 5 słoików 0 , 5 l :0,5 kg łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej2 główki młodej kapusty2 cebule średniej wielkości3 -4 ząbki czosnkusól , pieprz do smakusmalec wieprzowy do smażenia1 szklanka bulionuŁopatkę wieprzową tniemy na dowolne kawałki . Mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną cebulą oraz wyciśniętym praską czosnkiem . Odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia podsmażamy łopatkę razem z dodatkami w których się marynowała na złoty kolor na smalcu . Zawartość patelni przekładamy do garnka . Patelnię zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia , po czym jej zawartość także przelewamy do garnka z mięsem . W ten sposób zebraliśmy wszystkie smaki i kolorki dania 😉Doprowadzamy do wrzenia . Jak wszystko bulgocze i intensywnie się gotuje , zmniejszamy ogień , dodajemy poszatkowaną młodą kapustę , mieszamy . Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie . Na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry 😉 Tak zamknięte nie wymagają dodatkowej pasteryzacji . W lodówce można je przechowywać nawet dwa lub trzy miesiące . Poza lodówką nigdy nie trzymałam , na pewno trzeba by było je dodatków pasteryzować . Doskonała z bułką na gorąco 😉 Właśnie taka prosta , ascetyczna bez zbędnych dodatków jest najsmaczniejsza … 😉 Smacznego !
składniki na 4 – 5 słoików 0 , 5 l :0,5 kg łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej2 główki młodej kapusty2 cebule średniej wielkości3 -4 ząbki czosnkusól , pieprz do smakusmalec wieprzowy do smażenia1 szklanka bulionuŁopatkę wieprzową tniemy na dowolne kawałki . Mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną cebulą oraz wyciśniętym praską czosnkiem . Odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia podsmażamy łopatkę razem z dodatkami w których się marynowała na złoty kolor na smalcu . Zawartość patelni przekładamy do garnka . Patelnię zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia , po czym jej zawartość także przelewamy do garnka z mięsem . W ten sposób zebraliśmy wszystkie smaki i kolorki dania 😉Doprowadzamy do wrzenia . Jak wszystko bulgocze i intensywnie się gotuje , zmniejszamy ogień , dodajemy poszatkowaną młodą kapustę , mieszamy . Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie . Na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry 😉 Tak zamknięte nie wymagają dodatkowej pasteryzacji . W lodówce można je przechowywać nawet dwa lub trzy miesiące . Poza lodówką nigdy nie trzymałam , na pewno trzeba by było je dodatków pasteryzować . Doskonała z bułką na gorąco 😉 Właśnie taka prosta , ascetyczna bez zbędnych dodatków jest najsmaczniejsza … 😉 Smacznego !