Wykonanie
Pyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie.

Gulasz½ kg
mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego½ kg
pieczarekduża
cebulasmalecpieprz,
sól,
papryka mielona słodka i ostratrochę
przecieru pomidorowegomąka do zagęszczenia
Mięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na
smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać
wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać
cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno
pieczarki, przyprawić
solą,
pieprzem, obficie
słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy
mięso jest już miękkie dolać
wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić
solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę
przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić
mąką wymieszaną z zimną
wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu.Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu
zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku.

kilka dużych
ziemniaków2
cebulejajkokilka łyżek
mąkipieprz,
sól,
przyprawa np. Kucharek
olej do smażenia
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać
jajko i tyle
mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przyprawić
solą,
pieprzem, odrobiną Kucharka. Smażyć do zrumienienia na
oleju.