Wykonanie
« Powrót  Cepeliny
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
ziemniaki 500 gramów
jajka 3 sztuk
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
kasza manna 3 łyżek stołowych
łopatka wieprzowa 400 gramów
smalec 50 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
majeranek według uznania
śmietana 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone 1,5 kilograma
ziemniaków drobno zetrzeć i odcisnąć. Oczyszczone, ugotowane 500g
ziemniaków zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki połączyć, dodać
jajka,
mąkę,
kaszę oraz
sól do smaku i wyrobić. Na
smalcu usmażyć pokrojone
mięso, dodać posiekaną
cebulkę i dusić do miękkości. Zmielić, doprawić rozdrobnionym
czosnkiem,
majerankiem,
sola oraz
pieprzem. Z ciasta formować placuszki, pośrodku układać farsz i sklejać kluski w kształcie cygar. Gotować w osolonym wrzątku 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze
śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: