ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 75 gramówjajka 2 sztukcukier 200 gramówsól 1 szczyptatruskawki 650 gramóworzechy laskowe - mielone 75 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychżelatyna 4 łyżek deserowychgalaretka cytrynowa 75 gramówsok pomarańczowy 100 mililitrówtwarożek 500 gramówserek mascarpone 500 gramówcytryna 1 sztukcukier waniliowy 1 sztukśmietana kremowa 200 gramówbiszkopty 120 gramówWykonanie:Białka ubić ze szczypta soli na puch, dodać stopniowo 100g cukru oraz cukier waniliowy. Dodać kolejno żółtka oraz mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a galaretkę w soku pomarańczowym. Oba serki utrzeć ze sokiem i skórką otarta z wyszorowanej cytryny. oraz połową soku pomarańczowego i 100g cukru. Żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu cytrynowego, a potem z pozostałym kremem i schłodzić w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym kremem. 1/3 kremu odłożyć, a resztę połączyć z 250g oczyszczonych, pokrojonych w kostkę truskawek. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na masie ułożyć biszkopty, lekko docisnąć i skropić pozostałym sokiem pomarańczowym. biszkopty przykryć resztą kremu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 3h. Ozdobić truskawkami oraz cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: