Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 75 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
truskawki 650 gramów
orzechy laskowe - mielone 75 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żelatyna 4 łyżek deserowych
galaretka cytrynowa 75 gramów
sok pomarańczowy 100 mililitrów
twarożek 500 gramów
serek mascarpone 500 gramów
cytryna 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 200 gramów
biszkopty 120 gramówWykonanie:
Białka ubić ze szczypta
soli na puch, dodać stopniowo 100g
cukru oraz
cukier waniliowy. Dodać kolejno
żółtka oraz
mąkę wymieszaną z
orzechami i
proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor, ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a
galaretkę w
soku pomarańczowym. Oba
serki utrzeć ze
sokiem i skórką otarta z wyszorowanej
cytryny. oraz połową
soku pomarańczowego i 100g
cukru.
Żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu
cytrynowego, a
potem z pozostałym kremem i schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym kremem. 1/3 kremu odłożyć, a resztę połączyć z 250g oczyszczonych, pokrojonych w kostkę
truskawek. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na
masie ułożyć
biszkopty, lekko docisnąć i skropić pozostałym
sokiem pomarańczowym.
biszkopty przykryć resztą kremu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 3h. Ozdobić
truskawkami oraz
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: