ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 250 gramówmąka tortowa 60 gramóworzechy laskowe mielone 30 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychcytryna 3 sztukżelatyna 3 łyżek deserowychśmietana kremówka 850 gramówcukier waniliowy 1 sztukpistacje posiekane 20 gramówsól 1 szczyptaWykonanie:Całe jajka ubić mikserem z 100g cukru i szczyptą soli na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, wystudzić.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Cytryny sparzyć, osuszyć, z jednej otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a pozostałe pokroić na cząstki. Ubić na sztywno 750g śmietany z 150g cukru, otartą skórką cytrynową i 90 ml soku z cytryny. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu i wymieszać ze śmietaną. 3/4 kremu rozsmarować na zimnym biszkopcie. Całość pokroić na 5 pasków o szerokości 6 cm. Jeden pasek ciasta zwinąć w rulonik i ustawić po środku tortownicy. Owijać wokół niego pozostałe paski ciasta z kremem. Zapiąć obręcz tortownicy, a wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Wstawić na 2h do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Zdjąć obręcz tortownicy, a brzegi tortu posmarować śmietaną i posypać posiekanymi pistacjami. Udekorować cząstkami cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: PawellEData: 2013-10-18Lubie wracac na ta strone ale musze przyznac ze ciezko bylo ja znalezc w google, byla gdzies na 5 stronie. Przydalo by sie jej pozycjonowanie polecam wpisac w google : seo porady i na 1 blogu znajdziesz ciekawy i darmowy sposob na podniesienie pozycji w wyszukiwarkachAutor: iveData: 2011-07-01Robiłam ten tort jużkilkakrotnie i nigdy nie został nawet kawałeczek do powtórzenia na następny dzień. smakuje wszystkim. Biszkopt łatwo daje się modyfikować (np na kakaowy) i za każdym razem się udaje. A sam tort po przekrojeniu nieodmiennie zadziwia gości. Szczerze polecamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: