ßßß
Pistacje! Piękne i pyszne. Rzadko można kupić w sklepach naturalne, nie solone. Te są chyba jeszcze bardziej zielone. Warto spożywać te orzechy regularnie, w ograniczonej ilości, około 30 sztuk. Orzechy pistacjowe zawierają witaminy z grupy B i witaminę E, a konkretnie gamma-tokoferol, który ma właściwości przeciw nowotworowe. Poza tym przypisuje się pistacjom korzystne działanie na serce i układ krwionośny. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL. No i luteina. Oprócz tego, że korzystnie wpływa na wzrok, to nadaje orzeszkom ten piękny kolor.Teraz przepis na znakomitą babkę. Jakiś czas temu zamieściła go na swoim blogu Bea . Piekłam ją kilka razy. Zawsze pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna.Ponieważ jest w niej dużo białej czekolady, dodaję do ciasta mniej cukru.Polecam tę zieloną, pachnącą cytryną babkę Bei na wielkanocny stół.
150 g masła120 g cukru2 jajka200 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliskórka otarta z cytryny80 g posiekanych, niesolonych pistacji80 g posiekanej, białej czekoladyUtrzeć masło z cukrem. Dodać po jednym jajka, a następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dokładnie wmieszać pistacje, czekoladę i skórkę cytrynową.Ciasto przełożyć do małej formy babkowej. Moja ma pojemność 1 , 2 litra.Piec w temperaturze 180 stopni 50 minut.Babka na zdjęciu polana jest rozpuszczoną z odrobiną śmietanki białą czekoladą i posypana pistacjami.