ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegosucharki 150 gramówmasło 150 gramówcukier 175 gramówjajka 2 sztukcytryna 1 sztukcukier waniliowy 1 sztuktwarożek 750 gramówśmietana 250 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmąka 1 łyżek stołowychżelatyna 1 łyżek stołowychtruskawki 500 gramówśmietana krmówka 500 gramówpistacje według uznaniaWykonanie:Pokruszone sucharki zagnieść z 20g cukru i 100g stopionego masła. Tym ciastem wylepić dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Jajka utrzeć z połową skórki otartej z wyszorowanej cytryny, 2 łyżkami soku z cytryny, cukrem waniliowym oraz 80g cukru. Wlać 500g twarożku, 150g kwaśnej śmietany, mąkę i proszek do pieczenia oraz stopione 50g masła, wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód ciasta, wygładzić. piec 40 minut w 200 stopniach, ostudzić.Utrzeć 250g twarożku, 100g kwaśnej śmietany i resztę skórki z cytryny z 75g cukru. Połączyć z żelatyną namoczona w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu(połączyć z niewielką ilością kremu, a potem z resztą kremu). Chłodzić 30 minut. Oczyszczone truskawki przekroić na pół. 200g kremówki ubić na sztywno i dodać do kremu serowego jak tylko zacznie tężeć i wrzucić połowę truskawek. Krem rozłożyć na serniku i wygładzić. Wstawić na 4h do lodówki. Po tym czasie delikatnie wyjąć tort z blachy. Ubić na sztywno 300g kremówki i posmarować nią tort na wierzchu i po bokach, udekorować pozostałymi połówkami truskawek i posypać posiekanymi pistacjami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: