ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukczekolada gorzka 75 gramówmasło 80 gramówcukier 80 gramówcukier 2 łyżek stołowychorzechy laskowe - mielone 200 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychrum 4 łyżek stołowychśliwki 300 gramówżelatyna 3 łyżek stołowychsok śliwkowy 75 mililitrówśmietana kremówka 600 gramówtwarożek 250 gramówcukier waniliowy 2 sztukśmietan -fiks 1 sztukorzechy - posiekane 50 gramówWykonanie:Miękkie masło utrzeć z 80g cukru, dodając stopniowo żółtka. Połączyć ze starta czekoladą, mielonymi orzechami, 2 łyżkami rumu i proszkiem do pieczenia, a na końcu delikatnie wymieszać z piana ubitą na sztywno z białek. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Oczyszczone śliwki pokroić na ćwiartki i dodać do gotującego się soku, i gotować ok. 2 minuty. Owoce odcedzić i pozostawić sok. Twarożek utrzeć z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rumu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i połączyć z 3 łyżkami masy serowej, a potem z pozostałą masą. Dodać śliwki i wymieszać. Schłodzone 200g śmietany ubić z cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Zimny placek przeciąć na pół. Na spód nałożyć masę, przykryć górą ciasta i schłodzić. 400g schłodzonej śmietany ubić z zagęszczaczem i cukrem waniliowym. Tort ozdobić bitą śmietaną oraz sokiem śliwkowym i udekorować posiekanymi orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: