Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1.6 kilogramów
włoszczyzna według uznania
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
pieprz ziarnisty według uznania
ziele angielskie według uznania
liść laurowy według uznania
sól według uznania
żelatyna mielona 2 łyżek deserowych
jaja przepiórcze gotowane 3 sztuk
cytryna 1-9 plastry
marchew gotowana 1 sztuk
ogórek kiszony 1 sztuk
zielenina według uznaniaWykonanie:
Karpia dzwonkujemy na równe porcje.Z głowy
ryby jej płetw brzusznych i górnych oraz
cebuli,
włoszczyzny i przypraw gotujemy
wywar.Po około 15 minutach zestawiamy
wywar z ognia i odcedzamy przez sito i do dobrze odcedzonego wkładamy kawałki
ryby.Wszytsko gotujemy na otwartym ogniu około 15 minut uważając na to by
rybka była tylko miękka ale nie rozgotowana.To po ugotowaniu zostawiamy do wychłodzenia w zimnym miejscu.
Żelatynę rozpuszczamy w neiwielkiej ilości
wody(zimnej).Wychłodzone porcje
ryby wykładamy na deskę i oczyszczamy z ości i niedoskoałości jakie pozostały po gotowaniu.Następnie układamy wszytsko na półmisku i dekorujemy pokrojonymi na połówki
jajkami przepiórczymi wcześniej ugotowanymi.Kolejno układamy plastry
cytryny,
ogórek,oraz
amrchew w takich ilościach jak kto lubi.
Wywar pozostały po gotowaniu
karpia wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.Kiedy jest juz gotowy odmierzamy 5 szklanek i w tym własnie rozpuszczamy napęczniała wcześniej
żelatynę dokładnie mieszając.Po przestudzeniu
wywaru z
żelatyna zalewamy porcje
karpia owa zalewą i odstawiamy do wychlodzenia i zastygnięcia w zimne miejsce.Uwagi:Dekoracji jak np
ogórek marchew czy też
cytryna dodajey wg uznania.Nie dodajemy tylko zbyt duzo
ogórka ponieważ potrawa może nabrać gorzkawego posmaku.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: