ßßß Cookit - przepis na Wyjatkowy karp w galarecie.

Wyjatkowy karp w galarecie.

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1.6 kilogramów
włoszczyzna według uznania
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
pieprz ziarnisty według uznania
ziele angielskie według uznania
liść laurowy według uznania
sól według uznania
żelatyna mielona 2 łyżek deserowych
jaja przepiórcze gotowane 3 sztuk
cytryna 1-9 plastry
marchew gotowana 1 sztuk
ogórek kiszony 1 sztuk
zielenina według uznania
Wykonanie:
Karpia dzwonkujemy na równe porcje.
Z głowy ryby jej płetw brzusznych i górnych oraz cebuli, włoszczyzny i przypraw gotujemy wywar.
Po około 15 minutach zestawiamy wywar z ognia i odcedzamy przez sito i do dobrze odcedzonego wkładamy kawałki ryby.
Wszytsko gotujemy na otwartym ogniu około 15 minut uważając na to by rybka była tylko miękka ale nie rozgotowana.To po ugotowaniu zostawiamy do wychłodzenia w zimnym miejscu.
Żelatynę rozpuszczamy w neiwielkiej ilości wody(zimnej).
Wychłodzone porcje ryby wykładamy na deskę i oczyszczamy z ości i niedoskoałości jakie pozostały po gotowaniu.Następnie układamy wszytsko na półmisku i dekorujemy pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi wcześniej ugotowanymi.Kolejno układamy plastry cytryny, ogórek,oraz amrchew w takich ilościach jak kto lubi.
Wywar pozostały po gotowaniu karpia wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.Kiedy jest juz gotowy odmierzamy 5 szklanek i w tym własnie rozpuszczamy napęczniała wcześniej żelatynę dokładnie mieszając.
Po przestudzeniu wywaru z żelatyna zalewamy porcje karpia owa zalewą i odstawiamy do wychlodzenia i zastygnięcia w zimne miejsce.
Uwagi:
Dekoracji jak np ogórek marchew czy też cytryna dodajey wg uznania.
Nie dodajemy tylko zbyt duzo ogórka ponieważ potrawa może nabrać gorzkawego posmaku.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5473/Wyjatkowy-karp-w-galarecie