ßßß Cookit - przepis na Świąteczny sernik pod kokosową pierzynką

Świąteczny sernik pod kokosową pierzynką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
twaożek 750 gramów
jajka 5 sztuk
cukier 150 gramów
aromat cytrynowy 20 krople
cukier waniliowy 1 porcja
budyń waniliowy 2 sztuk
mleko 250 mililitrów
rodzynki 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mąka 1/2 kilogramów
margaryna 1 kostek
żółtka 3-4 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
cukier 1/2 szklanek
cukier waniliowy 1 porcja
wiórki kokosowe 200 gramów
cukier 1/2 szklanek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z 3 łyżeczkami proszku, posiekać z margaryną, żółtkami, kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, zarobić ciasto. Wyłożyć nim formę do pieczenia nasmarowaną uprzednio masłem.
Zmielony dwukrotnie twaróg wymieszać z 5 żółtkami, cukrem, aromatem cytrynowym, cukrem waniliowym, budyniami, wlać mleko i wsypać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Miksować bardzo dokładnie, około 10-15 minut. Dodać ubitą na sztywną pianę białek z 5 jaj. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać sparzone i oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni.
Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno z połową szklanki cukru. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto po około 10 minutach pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika aż wierzch ładnie się zarumieni(około 50min.)
Dowolnie udekorować.
Autor: Izka
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-13
Pięknie pięknie muszę spróbować
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7493/Swiateczny-sernik-pod-kokosowa-pierzynka