Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
twaożek 750 gramów
jajka 5 sztuk
cukier 150 gramów
aromat cytrynowy 20 krople
cukier waniliowy 1 porcja
budyń waniliowy 2 sztuk
mleko 250 mililitrów
rodzynki 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mąka 1/2 kilogramów
margaryna 1 kostek
żółtka 3-4 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
cukier 1/2 szklanek
cukier waniliowy 1 porcja
wiórki kokosowe 200 gramów
cukier 1/2 szklanekWykonanie:
Mąkę wymieszać z 3 łyżeczkami proszku, posiekać z
margaryną,
żółtkami, kwaśną
śmietaną, dodać
cukier i
cukier waniliowy, zarobić ciasto. Wyłożyć nim formę do pieczenia nasmarowaną uprzednio
masłem.Zmielony dwukrotnie
twaróg wymieszać z 5
żółtkami,
cukrem,
aromatem cytrynowym,
cukrem waniliowym, budyniami, wlać
mleko i wsypać 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia. Miksować bardzo dokładnie, około 10-15 minut. Dodać ubitą na sztywną pianę
białek z 5 jaj. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać sparzone i oprószone
mąką rodzynki, wymieszać. Masę
twarogową wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni.
Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno z połową szklanki
cukru. Dodać
wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto po około 10 minutach pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika aż wierzch ładnie się zarumieni(około 50min.)Dowolnie udekorować.Autor: IzkaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-13Pięknie pięknie muszę spróbowaćDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: