ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomarcepan 200 gramówrum 3 łyżek stołowychrodzynki 50 gramówpłatki migdałowe 50 gramówmąka 250 gramówcukier 225 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptaproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasło 175 gramówjabłka 750 gramówkonfitura brzoskwiniowa 200 gramówśmietana kremówka 100 gramówbudyń waniliowy 1 sztukser mielony 500 gramówjajka 4 sztukmigdały 25 gramówcukier puder według uznaniaWykonanie:Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan, a rodzynki skropić rumem. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Z przesianej mąki, 75g cukru, 1 paczki cukru waniliowego, proszku do pieczenia, 1 jajka, 125g masła, soli oraz 50g marcepanu zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. 150g marcepana, rodzynki i płatki migdałowe zagnieść. Z umytych jabłek wyciąć gniazda nasienne, a w ich miejsce umieścić mase marcepanową. Utrzeć 50g masła z 100g cukru i 1 cukrem waniliowym, 3 jajkami, serem, śmietaną oraz budyniem na gładka masę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Brzeg mocno docisnąć, spód nakłuć widelcem. Nałożyć masę serową, a w środek włożyć jabłka i lekko docisnąć. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku na ok. 10 minut. Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią brzegi ciasta, ostudzić. Skarmelizować 50g cukru, dodać migdały i wyłożyć na folie aluminiową, ostudzić. Ciasto ozdobić migdałami w karmelu i posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: