Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomarcepan 200 gramów
rum 3 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
płatki migdałowe 50 gramów
mąka 250 gramów
cukier 225 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 175 gramów
jabłka 750 gramów
konfitura brzoskwiniowa 200 gramów
śmietana kremówka 100 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
ser mielony 500 gramów
jajka 4 sztuk
migdały 25 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan, a
rodzynki skropić
rumem. Na suchej patelni uprażyć
płatki migdałowe. Z przesianej
mąki, 75g
cukru, 1 paczki
cukru waniliowego,
proszku do pieczenia, 1
jajka, 125g
masła,
soli oraz 50g marcepanu zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. 150g marcepana,
rodzynki i
płatki migdałowe zagnieść. Z umytych
jabłek wyciąć gniazda nasienne, a w ich miejsce umieścić mase marcepanową. Utrzeć 50g
masła z 100g
cukru i 1
cukrem waniliowym, 3
jajkami,
serem,
śmietaną oraz
budyniem na gładka masę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Brzeg mocno docisnąć, spód nakłuć widelcem. Nałożyć masę
serową, a w środek włożyć
jabłka i lekko docisnąć. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku na ok. 10 minut. Podgrzaną
konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią brzegi ciasta, ostudzić. Skarmelizować 50g
cukru, dodać
migdały i wyłożyć na folie aluminiową, ostudzić. Ciasto ozdobić
migdałami w karmelu i posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: