ßßß Cookit - przepis na Sernik z pieczonymi jabłkami

Sernik z pieczonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
marcepan 200 gramów
rum 3 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
płatki migdałowe 50 gramów
mąka 250 gramów
cukier 225 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 175 gramów
jabłka 750 gramów
konfitura brzoskwiniowa 200 gramów
śmietana kremówka 100 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
ser mielony 500 gramów
jajka 4 sztuk
migdały 25 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan, a rodzynki skropić rumem. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Z przesianej mąki, 75g cukru, 1 paczki cukru waniliowego, proszku do pieczenia, 1 jajka, 125g masła, soli oraz 50g marcepanu zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. 150g marcepana, rodzynki i płatki migdałowe zagnieść. Z umytych jabłek wyciąć gniazda nasienne, a w ich miejsce umieścić mase marcepanową. Utrzeć 50g masła z 100g cukru i 1 cukrem waniliowym, 3 jajkami, serem, śmietaną oraz budyniem na gładka masę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Brzeg mocno docisnąć, spód nakłuć widelcem. Nałożyć masę serową, a w środek włożyć jabłka i lekko docisnąć. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku na ok. 10 minut. Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią brzegi ciasta, ostudzić. Skarmelizować 50g cukru, dodać migdały i wyłożyć na folie aluminiową, ostudzić. Ciasto ozdobić migdałami w karmelu i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9333/Sernik-z-pieczonymi-jablkami