Wykonanie

To jest od dziś moja ulubiona szarlotka - z dużą ilością
jabłek, na cieście, które jest prawdziwie kruche i sypkie. Dodatek
cynamonu i
migdałów daje mu niepowtarzalny smak.Jeśli chodzi o ulubione ciasta, w pierwszym rzędzie wymieniłabym serniki, ale
potem jest chyba ta szarlotka. Zawsze mam w szufladzie mielone
orzechy i
migdały - ciasta z ich dodatkiem są fantastyczne - tam gdzie częściowo lub całkowicie zastępujemy
mąkę. A ten przepis na słodkie kruche ciasto, będzie odtąd moim podstawowym. Bardzo polecam.Ciasto kruche
cynamonowe[wg przepisu Pierre Herme "Desery, od najprostszych po wykwintne"] na 500 g ciasta kruchego potrzebujemy:2 ugotowane
żółtka5 g [1 łyżeczka]
proszku do pieczenia200 g
mąki tortowej [typ 450] [1 płaska łyżka
mąki = 15 ml to 12 g]190 g
masła50 g
cukru pudru [razem 75 ml = 5 płaskich łyżek]35 g mielonych na
mąkę migdałów [15 ml czyli 1 płaska łyżka waży 7g]1 g [1 szczypta] miałkiej
soli2 łyżeczki mielonego
cynamonu10 ml ciemnego
rumu [opcjonalnie]Wykonanie ciasta kruchego:
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną
wodą, obrać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ciasta będziemy używać samych
żółtek, które należy przetrzeć przez sitko. [użyłam sitka jak do
cukru pudru/mąki].W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Utrzeć na gładką masę. Dodać kolejno
cukier puder, mielone
migdały,
sól, mielony
cynamon,
rum,
żółtka i
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Ciasto wyrabiać tylko do czasu, aż składniki się połączą, ale już nie wygniatać.Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.Ciąg dalszy przepisu - poniże j.Moje uwagi:nie dodawałam
rumu. Ciasta kruchego często nie rozwałkowuję tylko odkrawam plastry i ręcznie wylepiam formę do tarty.5-6
jabłek, słodkich lub średnio-słodkich16 g
cukru waniliowego [1 opakowanie]1 łyżeczka mielonego
cynamonuciasto kruche z powyższego przepisukruszonka:45 g
mąki [1 płaska łyżka
mąki = 15 ml to 12 g]25 g
cukru [1 płaska łyżeczka
cukru = 5 ml to 6 g]1 łyżeczka
cukru waniliowego35 g
masła, rozpuszczonegoszczypta
cynamonuWykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do malaksera drobno rozdrabniając. Ja robię to partiami.Do garnka wlać kilka łyżek
wody [to jest po to by
jabłka się nie przypaliły], wrzucić poszatkowane
jabłka, wsypać
cynamon i
cukier waniliowy. Dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Masa ma stać się jednolita, brązowa, a
jabłka miękkie. Następnie odkryć i dalej gotować, by odparować nadmiar płynu. Masa
jabłkowa ma być gęsta, by nie wsiąkła następnie w spód ciasta.Formę do tarty [albo tortownicę] o średnicy 25 cm wyłożyć
ciastem kruchym - dno i boki formy. Formy nie natłuszczałam.Piekarnik nagrzać do 200 st C [albo 180 st C - termoobieg] - grzanie góra/dół. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika. Można również na wierzchu surowego ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wypełnić
suchą fasolą - ma to zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas podpiekania.
Fasola do takiego ciasta jest wielokrotnego użytku.Przygotować kruszonkę:
mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem, zalać to gorącym, roztopionym
masłem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć środek
jabłkami, wyrównać powierzchnię, posypać kruszonką i wstawić na kolejne 10-15 minut do piekarnika.Optymalnie podawać po ostudzeniu. Tuż po wyjęciu z piekarnika serwowanego ciasta nie da się podać w ładnych kawałkach. Wiem, bo wypraktykowałam :) Poza tym dopiero po ostudzeniu można prawdziwie docenić walory samego ciasta kruchego, które naprawdę jest wspaniałe.