Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 120 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowych
żółtka 2 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowychskórka z
pomarańczy - otarta 2 łyżek deserowych
wino białe 150 mililitrów
twarożek 200 gramów
śmietana kremowa 200 mililitrów
winogrona mieszane 500 gramów
sól 1 szczyptaWykonanie:Ciasto: z przesianej
maki, 2 łyżek
cukru, szczypty
soli,
masła,
jajka i ok. 30 ml ciepłej
wody wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć go
suchą fasola lub
grochem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier razem z obciążeniem.Masa: zmiksować
żółtka z
cukrem,
sokiem z cytryny oraz
winem na puszysty krem.
Żelatynę zalaną niewielką ilością zimnej
wody podgrzewać, aż się rozpuści. Jeszcze ciepłą dodać do kremu i nad parą (w kąpieli
wodnej) nadal ubijać dodając kolejno
skórkę pomarańczową oraz zmielony
twaróg. Odstawić na 60 minut do lodówki, od czasu do czasu zamieszać. Gdy krem zacznie tężeć, dodać ubita na sztywno
śmietanę i wymieszać.Na ciasto wyłożyć połowę kremu, a na krem wyłożyć 2/3 umytych, osuszonych
winogron i delikatnie wgnieść je w masę. Wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować pozostałymi
winogronami, można oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: