Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cytryna 1 sztuk
gruszki 4 sztuk
gruszki konserwowe 1 puszka
wino białe półwytrawne 400 mililitrów
cukier 300 gramów
cynamon - laska 1 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
mąka 400 gramów
masło 250 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
ser mielony 500 gramów
śmietana 250 gramów
budyń waniliowy 1 sztukWykonanie:Z wyszorowanej
cytryny cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Obrane
gruszki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Osączyć
gruszki z puszki, a sok pozostawić. Sok,
wino, 25g
cukru,
cynamon sok i
skórkę z cytryny zagotować, dodać świeże
gruszki i gotować 12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać
gruszki z puszki, ostudzić.Połamane 50g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej i schłodzić. Z przesianej
mąki, 125g
cukru,
masła,
kakao i przestudzonej
czekolady zagnieść kruszonkę. Połowę kruszonki wyłożyć do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Owoce osączyć z
syropu,
gruszki z puszki odłożyć do dekoracji.
Ser, gęsta
śmietanę, 150g
cukru oraz
budyń dobrze utrzeć, dodając kolejno
jajka. Część masy wyłożyć na spód kruszonki, rozłożyć na nim
gruszki grzbietami do góry i przykryć pozostałą masą
serową. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia posypać pozostałą kruszonką. Połamane 50g
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej i polać brzeg zimnego ciasta. Wierzch sernika udekorować pokrojonymi na ćwiartki
gruszkami z puszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: