Wykonanie
Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu. Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie. Owszem serniko-brownie było, ale nie z
dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie. Zainspirował mnie wpis na Orangen
Mond .
Składniki:250 g puree z dyni2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru80 g
sera1
jajko100 g
czekolady gorzkiej200 g
masła3
jajka150 g
cukru75 g
mąki30 g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Puree
dyniowe,
ser, 1
jajko i 2 łyżki
cukru zmiksować z
przyprawami i
serem. Odstawić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć. Następnie dodawać po jednym
jajku cały czas ucierając. Dodać
cukier i
czekoladę i ponownie ucierać. Na koniec dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
kakao i proszkiem. Wymieszać masę. Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem. Na spód wlać masę
czekoladową. Na wierzch wylać masę
dyniową. Przemieszać po wierzchu łyżką lub nożem, aby delikatnie wymieszać dwie warstwy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.