Wykonanie
Mega
czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość
czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :)ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony?
'piernik
czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą'Składniki:- 2
jajka + 2
żółtka- 100g
masła- 200g
gorzkiej czekolady- 1 szklanka
mąki- 0,5-2/3 szklanki
cuku- 80g
miodu- 3 łyżki (płaskie)
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 0,5 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta
soli- gotowa polewa Dr.Oetker'a
Masło z
czekoladą rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wystudzić do temperatury pokojowej.Do miski przesiać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
przyprawy.W drugiej misce utrzeć
jajka,
żółtka z
cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodać
miód. Zmiksować. Dodać rozpuszczone
masło z
czekoladą. Delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać
mąkę.Masę przelać do formy (wcześniej rozgrzanej w piekarniku nagrzanym do 180C).Piec ok. 30-35 minut (nie dłużej, bo ciasto będzie twarde jak kamień).Wystudzić.Ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć
konfiturą śliwkową.Oblać polewą (gotową lub przygotowaną wg tego przepisu).Smacznego!
* źródło przepisu : blog 'Kuchnia pełna smaków' z moimi modyfikacjami___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/