ßßß
Składniki na 9 sztuk:3 szklanki mąki1 szklanka cukru200g masła3jajka2 łyżki kwaśnej śmietany3 duże jabłkasok z połowy cytrynycynamonŁączymy mąkę, 3/4 szklanki cukru, masło, żółtka i śmietanę na ciasto półkruche. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki jabłka, a białko jaj ubijamy z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z połowy cytryny, dzięki której piana nie będzie się "rozlewała" na tartaletkach podczas pieczenia i utrzyma nadany szprycą kształt.Po pół godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formy. Przekładamy do tartaletek cząstki jabłek i posypujemy obficie cynamonem. Na koniec nakładamy do szprycy pianę z białek jaj i wyciskamy ją na tartaletki.