Wykonanie
Leniwe i szybkie. Pachnące, gorące i mocno
cynamonowe.Kwaśne, moje!- Tartaletki z
jabłkami!
Składniki na 9 sztuk:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru200g
masła3jajka2 łyżki kwaśnej
śmietany3 duże
jabłkasok z połowy
cytrynycynamonŁączymy
mąkę, 3/4 szklanki
cukru,
masło,
żółtka i
śmietanę na ciasto półkruche. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki
jabłka, a
białko jaj ubijamy z pozostałą częścią
cukru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z połowy
cytryny, dzięki której piana nie będzie się "rozlewała" na tartaletkach podczas pieczenia i utrzyma nadany szprycą kształt.Po pół godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formy. Przekładamy do tartaletek cząstki
jabłek i posypujemy obficie
cynamonem. Na koniec nakładamy do szprycy pianę z
białek jaj i wyciskamy ją na tartaletki.
Pieczemy nasze cuda 20 min. w 180 stopniach.Wcinamy ze smakiem jeszcze ciepłe. :)