Wykonanie
Ciasto z
jabłkami możecie upiec w formie dużego placka albo tak jak tutaj- w małych foremkach do kruchych babeczek. Jeżeli nie przepadacie za kruszonką ciasto posypcie mieszanką ulubionych, posiekanych
orzechów albo polejcie gotowy placek
owocowym lukrem z
cukru pudru i musu, na przykład z
malin.Według mnie to tego, jak i każdego innego ciasta najlepiej pasować będą kwaśne
jabłka, na przykład papierówki, więc gdy wolicie te słodsze skorzystajcie z odmiany o czerwonej skórce lub prażonych
jabłek ze słoika. Ciasto z
jabłkami z tego przepisu najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze gorące- wystudzony placek podawajcie z
kubkiem gorącej
herbaty, jeśli uważacie, że to niezdrowe :)
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki100 g zimnego
masła1/2 szklanki
śmietany50 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukruDrożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać
śmietanę i łyżkę
mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Resztę
mąki przesiać do miski, dodać
masło, zaczyn
drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Składniki na farsz
jabłkowy:4 duże
jabłka2 łyżeczki
cynamonusok z 1/2
cytrynyJabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wymieszać z
cynamonem i
sokiem z cytryny.Składniki na kruszonkę:60 g
masła, rozpuszczonego100 g
mąki40 g
cukruWszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć
między palcami tworząc kruszonkę.
Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm lub podzielić na 15 części i ułożyć w foremkach do babeczek. Na wierzchu ułożyć
jabłka i posypać kruszonką. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!