ßßß
Placek:40 dag mąki pszennej30 g drożdży1/2 szklanki mleka5 łyżek cukru10 dag masła7 jabłek1 cytryna1/2 łyżeczki cynamonu3 - 4 łyżki cukru do jabłekMasło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce cukru i mąki, następnie wsypujemy pokruszone drożdże - odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. w międzyczasie przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem (możemy dodać do ciasta odrobinę cynamonu). Drożdże łączymy z mąką i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. w międzyczasie (gdy ciasto będzie rosło) nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, obieramy jabłka i ścieramy je na tarce, dodajemy sok z cytryny cynamon i słodzimy do smaku. Jabłka wykładamy na ciasto.
Kruszonka:40 g masła2 łyżki cukru80 g mąki3 - 4 łyżki ziarenek Cynamonowy RajMasło, cukier i mąkę siekamy, dodajemy Ziarenka. Kruszonką posypujemy jabłka. Ciasto pieczemy około 25 minut.
Na deser do deseru mam dla Was Pracę, która przyszła do mnie dzisiaj. No no, rośni nam konkurencja :) Jeżeli to właśnie ta Praca Konkursowa przypadła Wam do gustu - glosujcie na facebookowym profilu Ziarenkowo, dzięki temu sami możecie zgarnąć nagrodę dodatkową.