Wykonanie
Czy u was też już pojawiły się
śliwki na targu? U mnie powoli pokazują się coraz to różniejsze odmiany. Na węgierki jeszcze trzeba poczekać, ale to nie szkodzi z nich będą powidła. A z tych dostępnych teraz możecie przygotować pyszny placek
drożdżowy. Nie zapomnijcie tylko, ze
śliwki idealnie komponują się z
cynamonem ;-) Proporcję podaję na dużą blaszkę ( taką z piekarnika) jest to mój ulubiony przepis podstawowy na
ciasto drożdżowe , a więcej o samym cieście znajdziecie w zakładce PoradyCiasto:500gr
mąki pszennej (przesianej)4
jajka200gr
cukru50g
drożdży świeżych250ml
mleka100g
masłaszczypta
soli skórka otarta z
cytryny0,8 kg
śliwekcynamonKruszonka180g
masła100g
cukru100g
mąkiWszystkie składniki na kruszonki łączymy alcami, az do powstania grudek, wkładamy do lodówki