ßßß Cookit - przepis na Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: ryż z jabłkami i kruszonką...?

Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: ryż z jabłkami i kruszonką...?

nazwa

Wykonanie

Anoo, tak sobie wymyśliłam;p Może ciąża tak na mnie wpływa, może to będzie top of the top??;p
W sumie nie wiedzieć dlaczego ta kruszonka mi się tak wbiła, ale czemu mam nie spróbować?
Jabłka z ryżem z cynamonem uwielbiam ponad wszystko, ale nigdy nie jadłam ich z kruszonką,
nigdzie też nie widziałam takiej propozycji, więc tym bardziej postanowiłam ją zrobić.
Mam nadzieję, że wyjdzie, no bo jak nie, Fidel tego nie zje, a szkoda;p W takich przypadkach dobrze jest mieć psa, co?:D
No i oczywiście mam pewność, że Połówek tego się nie "chyci", no to Jemu pozostaje zupa ogórkowa ;)
Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: około 10 zł
Składniki:
torebka ryżu jaśminowego
2-3 jabłka
łyżka cynamonu
szczypta cukru
odrobina tłuszczu do smarowania naczynia
kilka kropel z cytryny
kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.
Odcedzam, odstawiam na bok.
Jabłka obieram, myję, kroję na kostkę. Skrapiam je cytryną i podsypuję cynamonem.
W misce mieszam składniki na kruszonkę, czyli ugniatam palcami innymi słowy.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układam kolejno ryż, jabłka,
co ważne jabłka kończą przekładaniec i właśnie je posypuję kruszonką.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika na 12 minut na jakieś 180 stopni z termoobiegiem.
Finito;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/01/ryz-z-jabkami-i-kruszonka.html