Wykonanie
Weekend rozpoczęty, więc może będziemy
mieli ochotę posiedzieć chwilkę w kuchni i zrobić przyjemność bliskim? Ja taką tartę upiekłam dla babci i dziadka i chyba byli zadowoleni. Dodatkowo zrobiłam jedną mini tartę na próbę i taka wersja bardzo mi się spodobała, więc z chęcią, to powtórzę- jak tylko zakupię własne kokilki. Tymczasem zostawiam Was z ciachem, a jutro kolejna niespodzianka :)Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki100
masła roślinnego1/2 łyżki
śmietany50g świeżych
drożdży2 łyżki
cukrujabłka :5 średnich
jabłeksok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
cynamonucukierkruszonka:60g
masła roślinnego, roztopionego100g
mąki pszennej40g
cukruPrzygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z
cukrem,
śmietaną i 1 łyżką
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę, pokrojone
masło i
drożdże. Zagniatamy i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z
cytryną,
cynamonem i
cukrem.Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w jednolitą masę.Wyrośnięty
ciastem wylepiamy wcześniej przygotowaną formę- należy wysmarować ją
masłem i posypać
bułką tartą. Wykładamy
jabłka i dodajemy kruszonkę na sam wierzch.Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.Smacznego :)