ßßß Cookit - przepis na Tarta krucho-drożdżowa

Tarta krucho-drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Weekend rozpoczęty, więc może będziemy mieli ochotę posiedzieć chwilkę w kuchni i zrobić przyjemność bliskim? Ja taką tartę upiekłam dla babci i dziadka i chyba byli zadowoleni. Dodatkowo zrobiłam jedną mini tartę na próbę i taka wersja bardzo mi się spodobała, więc z chęcią, to powtórzę- jak tylko zakupię własne kokilki. Tymczasem zostawiam Was z ciachem, a jutro kolejna niespodzianka :)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
100 masła roślinnego
1/2 łyżki śmietany
50g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
jabłka :
5 średnich jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
cukier
kruszonka:
60g masła roślinnego, roztopionego
100g mąki pszennej
40g cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, śmietaną i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone masło i drożdże. Zagniatamy i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z cytryną, cynamonem i cukrem.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w jednolitą masę.
Wyrośnięty ciastem wylepiamy wcześniej przygotowaną formę- należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Wykładamy jabłka i dodajemy kruszonkę na sam wierzch.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/01/tarta-krucho-drozdzowa.html