Wykonanie
Przepis na nieco inną szarlotkę niż tradycyjna,ale równie pyszną.

SKŁADNIKI15 dag
masła12 dag
cukru5 jaj12 dag zmielonych
orzechów laskowych5 dag
mąki2 łyżezki proszkujedna łyżeczka
cynamonuok. 1kg drobno startych
jabłek1/2 szklanki
cukru2 łyżki budyniu w proszku ( smak
waniliowy)2 szklanki słodkiej
smietanykakao do psypaniasok z jednej
cytrynyWYKONANIE
Masło utrzeć z
cukrem, dodac trzy
jajka orzechy,
mąkę,
proszek do pieczenia cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W
między czasie przygotować masę jabłeczną.
Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki
cukru, 2
jajka,
budyń,
sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić do ostygnięia.
Śmietanę ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać
kakao.

SMACZNEGO