ßßß
SKŁADNIKI15 dag masła12 dag cukru5 jaj12 dag zmielonych orzechów laskowych5 dag mąki2 łyżezki proszkujedna łyżeczka cynamonuok. 1kg drobno startych jabłek1/2 szklanki cukru2 łyżki budyniu w proszku ( smak waniliowy)2 szklanki słodkiej smietanykakao do psypaniasok z jednej cytrynyWYKONANIEMasło utrzeć z cukrem, dodac trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić do ostygnięia. Śmietanę ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao.
SMACZNEGO