ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

Zapiekanka z kapustą i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta włoska 1 sztuk
ziemniaki 1 kilogramów
szynka w plastrach 100 gramów
cebula 1 sztuk
tymianek, gałązka 3 sztuk
margaryna 40 gramów
mąka 40 gramów
bulion warzywny 3 szklanek
śmietana gęsta 100 gramów
parmezan tarty 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
gałazki swieżych ziół według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę, a opłukany tymianek posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanej margarynie, 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Podlać bulionem i śmietaną, zagotować nie przerywając mieszania. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
Kapustę oczyścić, usunąć uszkodzone liście, opłukać i wyciąć głąb, liście pokroić. Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Żaroodporną prostokątną formę posmarować tłuszczem. Przygotowane składniki i szynkę warstwami układać na przemian w formie. Całość polać sosem, a wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiekać ok. 50 minut w 175 stopniach. Wierzch powinien być rumiany i chrupiący. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami świeżych ził. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4993/Zapiekanka-z-kapusta-i-ziemniakami