ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegokapusta włoska 1 sztukziemniaki 1 kilogramówszynka w plastrach 100 gramówcebula 1 sztuktymianek, gałązka 3 sztukmargaryna 40 gramówmąka 40 gramówbulion warzywny 3 szklanekśmietana gęsta 100 gramówparmezan tarty 4 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniagałazki swieżych ziół według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę, a opłukany tymianek posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanej margarynie, 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Podlać bulionem i śmietaną, zagotować nie przerywając mieszania. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.Kapustę oczyścić, usunąć uszkodzone liście, opłukać i wyciąć głąb, liście pokroić. Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Żaroodporną prostokątną formę posmarować tłuszczem. Przygotowane składniki i szynkę warstwami układać na przemian w formie. Całość polać sosem, a wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiekać ok. 50 minut w 175 stopniach. Wierzch powinien być rumiany i chrupiący. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami świeżych ził. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Zapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: