ßßß Cookit - przepis na Wirsingkraut czyli kapusta włoska do obiadu

Wirsingkraut czyli kapusta włoska do obiadu

nazwa

Wykonanie

Długo się nie zastanawiałam nad zrobieniem tej jarzynki z kapusty włoskiej, bo nie ukrywam, że kapustę lubię bardzo. W zasadzie co bym nie zrobiła z kapusty, to mi smakuje, a uwielbienie dla tego warzywa podzielają zgodnie członkowie mojej rodziny. I jako pierwsze danie w Bawarskim Tygodniu zorganizowanym przez Olasz przygotowałam właśnie tę oto kapustę. Danie proste, żeby nie powiedzieć pospolite, ale bardzo smaczne. W książce Culinaria Germany, skąd pochodzi przepis, w bogatym wątku o kuchni bawarskiej, radzono tę kapustę zjeść z ziemniaczanym puree i smażoną kiełbasą. Nam bardzo smakowała ze zwykłymi kotletami schabowymi.
1 główka włoskiej kapusty
sól
1 mała cebula, drobno pokrojona
2 łyżki masła
pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
500 ml rosołku z kostki
150 ml śmietany
1 łyżeczka mąki kukurydzianej(lub ziemniaczanej)
Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Blanszujemy przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i szatkujemy.
Na maśle delikatnie smażymy cebulę, aż stanie się przezroczysta, dodajemy kapustę i podsmażamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu i gałką, dodajemy rosołek, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką kukurydzianą i dodajemy do kapusty. Gotujemy jeszcze kilka minut i jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/10/wirsingkraut-czyli-kapusta-woska.html