Wykonanie
Długo się nie zastanawiałam nad zrobieniem tej jarzynki z
kapusty włoskiej, bo nie ukrywam, że
kapustę lubię bardzo. W zasadzie co bym nie zrobiła z
kapusty, to mi smakuje, a uwielbienie dla tego warzywa podzielają zgodnie członkowie mojej rodziny. I jako pierwsze danie w Bawarskim Tygodniu zorganizowanym przez Olasz przygotowałam właśnie tę oto
kapustę. Danie proste, żeby nie powiedzieć pospolite, ale bardzo smaczne. W książce Culinaria Germany, skąd pochodzi przepis, w bogatym
wątku o kuchni bawarskiej, radzono tę
kapustę zjeść z ziemniaczanym puree i smażoną
kiełbasą. Nam bardzo smakowała ze zwykłymi kotletami schabowymi.
1 główka
włoskiej kapustysól1 mała
cebula, drobno pokrojona2 łyżki
masłapieprzszczypta mielonej
gałki muszkatołowej500 ml rosołku z kostki150 ml
śmietany1 łyżeczka
mąki kukurydzianej(lub ziemniaczanej)
Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Blanszujemy przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i szatkujemy.Na
maśle delikatnie smażymy
cebulę, aż stanie się przezroczysta, dodajemy
kapustę i podsmażamy. Doprawiamy odrobiną
pieprzu i gałką, dodajemy rosołek, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut.
Śmietanę mieszamy z
mąką kukurydzianą i dodajemy do
kapusty. Gotujemy jeszcze kilka minut i jeśli to konieczne doprawiamy
solą i
pieprzem.