Wykonanie
Świetny dodatek do obiadu, idealnie pasuje do
schabowego ale nie tylko. Nie robię jej często jednak ostatnio mieliśmy wszyscy na nią wielką ochotę, a że mieliśmy małe święto to postanowiłam ją przygotować.
Kapustę można modyfikować np dodając
pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę.Polecam bardzo ;)
Składniki:główka małej
kapusty włoskiej2
cebule2 łyżki
mąkisólpieprzpęczek świeżego
koperku3 łyżki
masłaWykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy
wodę i na gotującą się wrzucamy
kapustę, gotujemy przez 10 minut. W
między czasie drobno pokroić
cebulę i zeszklić ją na łyżce
masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki
masła i dodać
mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy
kapusta będzie podgotowana przekładamy ją na patelnie, dodajemy podsmażoną
cebulę, zalewamy
wodą w której gotowaliśmy
kapustę i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy
wody. Gdy
kapusta będzie już miękka doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem a także posiekanym pęczkiem
koperku, mieszamy, chwilkę podsmażamy i gotowe.Smacznego;)