ßßß Cookit - przepis na Zasmażana kapusta włoska

Zasmażana kapusta włoska

nazwa

Wykonanie

Świetny dodatek do obiadu, idealnie pasuje do schabowego ale nie tylko. Nie robię jej często jednak ostatnio mieliśmy wszyscy na nią wielką ochotę, a że mieliśmy małe święto to postanowiłam ją przygotować.
Kapustę można modyfikować np dodając pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę.
Polecam bardzo ;)
Składniki:
główka małej kapusty włoskiej
2 cebule
2 łyżki mąki
sól
pieprz
pęczek świeżego koperku
3 łyżki masła
Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na gotującą się wrzucamy kapustę, gotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta będzie podgotowana przekładamy ją na patelnie, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy wodą w której gotowaliśmy kapustę i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy kapusta będzie już miękka doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a także posiekanym pęczkiem koperku, mieszamy, chwilkę podsmażamy i gotowe.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/03/zasmazana-kapusta-woska.html