ßßß Cookit - przepis na Szczupak w winie

Szczupak w winie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
szczupak 1.3 kilogramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 2 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
pieprz ziarnisty 4 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
goździk 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
rodzynki 3 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 szklankami gorącej wody. Zagotować, włożyć łeb i ogon szczupaka, gotować 1 godzinę na małym ogniu. Wywar przecedzić i gotować tak, aby odparował do objętości 1 szklanki. Rybę pokroić na porcje, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Rodzynki sparzyć, osączyć. Mąkę zasmażyć z masłem na rumiano. Wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką z cytryny. Gęsty sos wlać do ryb. Wrzucić migdały, dusić 8-10 minut.
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2023/Szczupak-w-winie