Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
szczupak 1.3 kilogramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 2 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
pieprz ziarnisty 4 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
goździk 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
rodzynki 3 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:
Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć
solą, skropić
sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane warzywa włożyć do garnka, dodać
przyprawy, zalać 2 szklankami gorącej
wody. Zagotować, włożyć łeb i ogon
szczupaka, gotować 1 godzinę na małym ogniu.
Wywar przecedzić i gotować tak, aby odparował do objętości 1 szklanki.
Rybę pokroić na porcje, ułożyć w płaskim rondlu, zalać
wywarem. Gotować 10 minut na małym ogniu.
Rodzynki sparzyć, osączyć.
Mąkę zasmażyć z
masłem na rumiano. Wlać
wino, przyprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
skórką z cytryny. Gęsty sos wlać do ryb. Wrzucić
migdały, dusić 8-10 minut.Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: