ßßß Cookit - przepis na Szczupak faszerowany.

Szczupak faszerowany.

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
szczupak 2 kilogramów
sól według uznania
pieprz według uznania
liść laurowy według uznania
pietruszka zielona łodyga 2 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
oliwa według uznania
bułka czerstwa 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
pietruszka natka posiekana 1 łyżek stołowych
mleko 4 łyżek stołowych
imbir według uznania
cytryna 1-9 plastry
zielenina według uznania
Wykonanie:
Rybe po oporządzeniu i osuszeniu nacieramy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.
Do brzuch ryby wkładamy zielone łodygi pietruszki i liście laurowe. Rybę tak przygotowaną owijamy w ściereczke i odkładamy w chłodne miejsce.
Farsz:bułkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem a gdy napecznieje rozcieramy na jednolitą masę i dodajemy masło nadal rozcierając. Następnie dodajemy żółtko oraz przyprawy, a na koniec natke pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Schłodzoną rybę czyścimy z pietruszki i liści i nadziewamy jej wnętrze wcześniej przygotowanym juz farszem, nastepnie zaszywamy rybę lub dokładnie ją spinamy by nadzienie nie wypłynęło.
Tak przygotowanego szczupaka nacieramy oliwą i wkładamy do formy zalanej wcześniej winem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na okolo 40 minut.
Po upieczeniu rybe wykladamy na półmiski, dekorujemy cytryną i zalewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5487/Szczupak-faszerowany