Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
szczupak 2 kilogramów
sól według uznania
pieprz według uznania
liść laurowy według uznania
pietruszka zielona łodyga 2 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
oliwa według uznania
bułka czerstwa 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
pietruszka natka posiekana 1 łyżek stołowych
mleko 4 łyżek stołowych
imbir według uznania
cytryna 1-9 plastry
zielenina według uznaniaWykonanie:
Rybe po oporządzeniu i osuszeniu nacieramy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.Do brzuch
ryby wkładamy zielone łodygi
pietruszki i
liście laurowe.
Rybę tak przygotowaną owijamy w ściereczke i odkładamy w chłodne miejsce.Farsz:
bułkę lub
bułkę tartą zalewamy
mlekiem a gdy napecznieje rozcieramy na jednolitą masę i dodajemy
masło nadal rozcierając. Następnie dodajemy
żółtko oraz
przyprawy, a na koniec
natke pietruszki i jeszcze raz mieszamy.Schłodzoną
rybę czyścimy z
pietruszki i liści i nadziewamy jej wnętrze wcześniej przygotowanym juz farszem, nastepnie zaszywamy
rybę lub dokładnie ją spinamy by nadzienie nie wypłynęło.Tak przygotowanego
szczupaka nacieramy
oliwą i wkładamy do formy zalanej wcześniej
winem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na okolo 40 minut.Po upieczeniu
rybe wykladamy na półmiski, dekorujemy
cytryną i zalewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: