Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 32(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 100 gramów
drożdże 30 gramów
jajka 1 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
mak 250 gramów
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 1 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: wymieszać
drożdże ze szczypta
cukru, 2 łyżkami
mąki i 4 łyżkami letniego
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Resztę
mąki przesiać na stolnicę, dodać
jajko,
margarynę, szczyptę
soli oraz wyrośnięte
drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 4 części, a każdą z tych porcji na 8 placuszków.Masa makowa: zalać
mak wrzątkiem. Gdy ostygnie, odcedzić i zmielić.
Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić
maki i podsmażyć. Zalać niewielka ilością
wody, mieszając, gotować, aż
woda wyparuje. Wlać
mleko, mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać
cynamon,
cukier,
cukier waniliowy, skórkę otartą z
cytryny i wymieszać.Na każdym placuszku położyć porcję
maku. Zwinąć w rogaliki i posmarować rozmąconym
jajkiem. Rogaliki ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odłożyć na 10 minut. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Zimne oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: