ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 32(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekmargaryna 100 gramówdrożdże 30 gramówjajka 1 sztukmleko 4 łyżek stołowychcukier 1 szczyptasól 1 szczyptamak 250 gramówmasło 2 łyżek stołowychcukier 2 łyżek stołowychmleko 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukCynamon 1 szczyptaskórka z cytryny - otarta 1 sztukjajka 1 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: wymieszać drożdże ze szczypta cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać na stolnicę, dodać jajko, margarynę, szczyptę soli oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 4 części, a każdą z tych porcji na 8 placuszków.Masa makowa: zalać mak wrzątkiem. Gdy ostygnie, odcedzić i zmielić. Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić maki i podsmażyć. Zalać niewielka ilością wody, mieszając, gotować, aż woda wyparuje. Wlać mleko, mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać cynamon, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i wymieszać.Na każdym placuszku położyć porcję maku. Zwinąć w rogaliki i posmarować rozmąconym jajkiem. Rogaliki ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odłożyć na 10 minut. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Zimne oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: