ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe z makiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 32
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 100 gramów
drożdże 30 gramów
jajka 1 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
mak 250 gramów
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 1 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Ciasto: wymieszać drożdże ze szczypta cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać na stolnicę, dodać jajko, margarynę, szczyptę soli oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 4 części, a każdą z tych porcji na 8 placuszków.
Masa makowa: zalać mak wrzątkiem. Gdy ostygnie, odcedzić i zmielić. Masło rozgrzać w rondlu, wrzucić maki i podsmażyć. Zalać niewielka ilością wody, mieszając, gotować, aż woda wyparuje. Wlać mleko, mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać cynamon, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i wymieszać.
Na każdym placuszku położyć porcję maku. Zwinąć w rogaliki i posmarować rozmąconym jajkiem. Rogaliki ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odłożyć na 10 minut. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10097/Rogaliki-drozdzowe-z-makiem