ßßß Cookit - przepis na Polędwica w cieście z sosem i jarzynką

Polędwica w cieście z sosem i jarzynką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwica wołowa 1 kilogramów
mrożone ciasto francuskie (6 płatów)450 gramów
pieczarki 500 gramów
cebula 5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
sherry 4 łyżek stołowych
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
tarta bułka 2 łyżek stołowych
kalarepa 3 sztuk
groszek cukrowy 500 gramów
żółtko 4 sztuk
śmietana gęsta 150 gramów
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
masło 1 kostek
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebule pokroić w kostkę, a oczyszczone pieczarki posiekać i dusić na łyżce masła, mieszając doprawić solą, pieprzem i sherry. Smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać posiekaną natkę, wymieszać i wystudzić.
Płaty ciasta francuskiego ułożyć obok siebie i rozmrozić. Umytą i osuszoną polędwicę smażyć 20 minut na oleju ze wszystkich stron, oprószyć solą i pieprzem.
Pięć płatów ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kwadrat o boku 30 cm. Brzeg posypać tartą bułką. na cieście rozsmarować porcję farszu i umieścić na nim polędwicę. Mięso posmarować resztą farszu i zawinąć w ciasto. Posmarować 1 żółtkiem.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć je na pieczeni, również posmarować żółtkiem. Przełożyć na opłukaną zimną wodą blachę. Piec 25 minut w 175 stopniach.
Oczyszczoną i pokrojoną kalarepkę gotować 10 minut, a groszek 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić.
Sos: 3 żółtka ubić z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodać masło i ubijać na małym ogniu, aż do zgęstnienia i zdjąć z ognia. Do sosu wlać śmietanę i wymieszać.
Podawać z pieczenią i jarzynką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4945/Poledwica-w-ciescie-z-sosem-i-jarzynka