ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopolędwica wołowa 1 kilogramówmrożone ciasto francuskie (6 płatów)450 gramówpieczarki 500 gramówcebula 5 sztukolej 3 łyżek stołowychsherry 4 łyżek stołowychnatka pietruszki, pęczek 1 sztuktarta bułka 2 łyżek stołowychkalarepa 3 sztukgroszek cukrowy 500 gramówżółtko 4 sztukśmietana gęsta 150 gramówsok cytrynowy 1 łyżek stołowychmasło 1 kosteksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebule pokroić w kostkę, a oczyszczone pieczarki posiekać i dusić na łyżce masła, mieszając doprawić solą, pieprzem i sherry. Smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać posiekaną natkę, wymieszać i wystudzić.Płaty ciasta francuskiego ułożyć obok siebie i rozmrozić. Umytą i osuszoną polędwicę smażyć 20 minut na oleju ze wszystkich stron, oprószyć solą i pieprzem.Pięć płatów ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kwadrat o boku 30 cm. Brzeg posypać tartą bułką. na cieście rozsmarować porcję farszu i umieścić na nim polędwicę. Mięso posmarować resztą farszu i zawinąć w ciasto. Posmarować 1 żółtkiem.Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć je na pieczeni, również posmarować żółtkiem. Przełożyć na opłukaną zimną wodą blachę. Piec 25 minut w 175 stopniach.Oczyszczoną i pokrojoną kalarepkę gotować 10 minut, a groszek 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić.Sos: 3 żółtka ubić z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodać masło i ubijać na małym ogniu, aż do zgęstnienia i zdjąć z ognia. Do sosu wlać śmietanę i wymieszać.Podawać z pieczenią i jarzynką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: