Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
polędwica wołowa 1 kilogramówmrożone
ciasto francuskie (6 płatów)450 gramów
pieczarki 500 gramów
cebula 5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
sherry 4 łyżek stołowych
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
tarta bułka 2 łyżek stołowych
kalarepa 3 sztuk
groszek cukrowy 500 gramów
żółtko 4 sztuk
śmietana gęsta 150 gramów
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
masło 1 kostek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebule pokroić w kostkę, a oczyszczone
pieczarki posiekać i dusić na łyżce
masła, mieszając doprawić
solą,
pieprzem i
sherry. Smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać posiekaną
natkę, wymieszać i wystudzić.Płaty
ciasta francuskiego ułożyć obok siebie i rozmrozić. Umytą i osuszoną
polędwicę smażyć 20 minut na
oleju ze wszystkich stron, oprószyć
solą i
pieprzem.Pięć płatów ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na posypanym
mąką blacie na kwadrat o
boku 30 cm. Brzeg posypać
tartą bułką. na cieście rozsmarować porcję farszu i umieścić na nim
polędwicę.
Mięso posmarować resztą farszu i zawinąć w ciasto. Posmarować 1
żółtkiem.Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć je na pieczeni, również posmarować
żółtkiem. Przełożyć na opłukaną zimną
wodą blachę. Piec 25 minut w 175 stopniach.Oczyszczoną i pokrojoną
kalarepkę gotować 10 minut, a
groszek 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić.Sos: 3
żółtka ubić z
sokiem cytrynowym,
solą i
pieprzem, dodać
masło i ubijać na małym ogniu, aż do zgęstnienia i zdjąć z ognia. Do sosu wlać
śmietanę i wymieszać.Podawać z pieczenią i jarzynką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: