ßßß Cookit - przepis na Polędwica Wellington

Polędwica Wellington

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwica wołowa środkowa część 1 kilogramów
ciasto francuskie mrożone 500 gramów
pieczarki 500 gramów
cebula 2 sztuk
pasztet z wątróbek drobiowych 250 gramów
natka pietruszki 4 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną polędwicę obwiązać bawełniana nicią, aby mięso zachowało kształt w czasie smażenia. Zrumienić na rozgrzanym oleju, po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni i lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Z ostudzonego mięsa zdjąć nici. Rozmrożone ciasto przyciąć do kształtu mięsa.
Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki. Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, oprószyć sola oraz pieprzem i smażyć 10 minut, aż płyn odparuje. Masę grzybową wymieszać z posiekana natką i ostudzić. Na płacie rozmrożonego ciasta rozłożyć równomiernie warstwę masy grzybowej.
Mięso ułożyć na cieście z grzybami, posmarować pasztetem i zawinąć. Ciasto zlepić i posmarować roztrzepanym jajkiem. Resztę ciasta pokroić w paski i przykleić na wierzchu, posmarować jajkiem. W cieście zrobić 3 kominki. Piec 10 minut w 200 stopniach, a potem 30 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Pieczarki można zastąpić świeżymi borowikami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11118/Poledwica-Wellington