ßßß Cookit - przepis na Piernik bakaliowy

Piernik bakaliowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 3 szklanek
miód 0,6 szklanek
cukier 1 szklanek
jajka 6 sztuk
masło 100 gramów
amoniak 0,75 łyżek deserowych
skórka pomarańczy otarta według uznania
śmietana 4 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
migdały 100 gramów
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
tłuszcz według uznania
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Miód włożyć do rondla, stopić na wolnym ogniu, dodać skórkę otartą z umytej dokładnie pomarańczy. Lekko zrumienić. Wymieszać z mąką, przyprawami i tłuszczem (kilka łyżek mąki pozostawić) Ostudzić. Rodzynki przebrać umyć. Migdały zalać wrzącą wodą pozostawić na 10 minut, obrać ze skórek, posiekać wraz z orzechami. Rodzynki, migdały i orzechy wymieszać z pozostałą mąką. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania usztywnić dwoma łyżkami cukru. Przygotowane bakalie dodać do ciasta , wymieszać, dodać utarte żółtka, wyrabiać ciasto z dodatkiem śmietany. Gdy powstanie gęsta jednolita masa dodać sztywną pianę, wymieszać dodając amoniak rozpuszczony w wodzie. Gotowe ciasto włożyć do foremek wyłożonych pergaminem lub folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem. Foremki napełnić ciastem do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny.
Uwagi:
Mąkę pszenną można zastąpić żytnią.
Amoniak- węglan amonu.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6918/Piernik-bakaliowy