Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 3 szklanek
miód 0,6 szklanek
cukier 1 szklanek
jajka 6 sztuk
masło 100 gramów
amoniak 0,75 łyżek deserowychskórka
pomarańczy otarta według uznania
śmietana 4 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
migdały 100 gramów
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramówtłuszcz według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać.
Miód włożyć do rondla, stopić na wolnym ogniu, dodać skórkę otartą z umytej dokładnie
pomarańczy. Lekko zrumienić. Wymieszać z
mąką, przyprawami i tłuszczem (kilka łyżek
mąki pozostawić) Ostudzić.
Rodzynki przebrać umyć.
Migdały zalać wrzącą
wodą pozostawić na 10 minut, obrać ze skórek, posiekać wraz z
orzechami.
Rodzynki,
migdały i
orzechy wymieszać z pozostałą
mąką.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości. Z
białek ubić pianę, pod koniec ubijania usztywnić dwoma łyżkami
cukru. Przygotowane
bakalie dodać do ciasta , wymieszać, dodać utarte
żółtka, wyrabiać ciasto z dodatkiem
śmietany. Gdy powstanie gęsta jednolita masa dodać sztywną pianę, wymieszać dodając
amoniak rozpuszczony w wodzie. Gotowe ciasto włożyć do foremek wyłożonych pergaminem lub folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem. Foremki napełnić
ciastem do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny.Uwagi:
Mąkę pszenną można zastąpić żytnią.
Amoniak- węglan amonu.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: