Wykonanie
Te pierniczki są szybkie i łatwe w wykonaniu, bardzo smaczne i nie twardnieją w krótkim czasie po upieczeniu. Nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i w kolejne dni.
Amoniak, który świetnie spulchnia wypieki jest niewyczuwalny podczas jedzenia, a przypuszczam, właśnie dzięki niemu pierniczki pozostają miękkie.Pierniczki mają
czekoladowo-korzenny smak i warto zrobić ich dużo, bo są bardzo kuszące. Polecam zwłaszcza na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Składniki :5
żółtek300 g
miodu naturalnego (najlepiej akacjowego płynnego)50 g
masła1 szklanka
cukru5 łyżek wrzątku500 g + 3 szklanki
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
amoniaku3 łyżki
kakao2 łyżki najlepiej domowej
przyprawy do pierników (klik)6 łyżek kwaśnej
śmietanydodatkowo:gotowa
polewa czekoladowa lub wlasnej roboty(klik)
cukier perlisty lub inne
cukrowe ozdoby1
jajko rozmącone w wodzie do posmarowania pierniczkówWykonanie :
Masło i
miód dajemy do rondelka i ogrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki połączą się zestawiamy z ognia do ostudzenia.
Żółtka zasypujemy
cukrem, wlewamy 6 łyżek wrzątku i miksujemy na krem. Wlewamy strumieniem przestudzony
miód i dalej miksujemy.500 g
mąki dokładnie mieszamy z
amoniakiem,
kakao i
przyprawą do piernika. Wsiewamy porcjami do masy
żółtkowo-miodowej i stale miksujemy. Dodajemy
śmietanę (można ją dodać wcześniej w trakcie dodawania
mąki) i dalej miksujemy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Do miski przesiewamy 2 szklanki
mąki, dajemy wcześniej przygotowane ciasto piernikowe i krótko zagniatamy do połączenia składników. Na stolnicę przesiewamy ½ szklanki
mąki, dajemy ciasto z miski i ponownie zagniatamy na jednolitą masę (nie za długo).Ciasto wałkujemy na placek grubości 4 - 5 mm i wykrawamy różne kształty pierniczków, najprościej możemy posłużyć się małą szklanką. Aby ciasto nie przywierało do stolnicy i wałka posypujemy zarówno stolnicę jak i wierzch placka niewielką ilością
mąki jaka nam pozostała (½ szklanki).Układamy wykrawane
ciastka na blasze, smarujemy cienką warstwą
jajka rozmąconego w wodzie i pieczemy w nagrzanym do temp. 170°C piekarniku przez 12-14 minut. Obserwujemy zwłaszcza końcowy moment pieczenia i w momencie, gdy pierniczki zaczną się rumienić wyjmujemy natychmiast z piekarnika. W przeciwnym razie będą zbyt wysuszone i mniej smaczne. Najsmaczniejsze są, gdy uda nam się wychwycić moment tuż przed zarumienieniem, a gdy będą już upieczone.Po całkowitym ostudzeniu ozdabiamy
polewą czekoladową i dowolnymi elementami cukrowymi np.
cukrem perlistym.


Polecam rownież :