ßßß
Witajcie:) póki jeszcze macie okazje kupić dynię, spróbujcie tego ciasta. Wszyscy po spróbowaniu byli przekonani, że to sernik. Bo ciasto tak wygląda i ma taką mokrą konsystencję. Mdły smak dyni świetnie przełamuje duża ilość skórki i soku z pomarańczy. Ciasto robi się szybko, nie ma spodu więc wystarczy zrobić dyniową bazę i gotowe. Bardzo je polecam, jest niebanalne.Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik) , tyle, że zrobiłam z półtorej porcji. Podaję przepis za oryginałem.Składniki:800 g miąższu z dyni160 g cukru2 łyżki miodu4 jajka100 ml kwaśnej śmietany180 g mąki kukurydzianej2 pomarańcze60 g masłaDynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem a następnie odkryć i odparować, trochę przestudzić. Dodać masło i zmiksować na mus. Jajka ubić z cukrem na pianę, dodać śmietanę, sok i skórkę z drugiej pomarańczy, miód, mąkę i mus. Zmiksować. Przelać do formy (piekłam w formie 24*24 cm z półtorej porcji), piec około 50 minut w 180*C.