Wykonanie
Witajcie:)
póki jeszcze macie okazje kupić
dynię, spróbujcie tego ciasta. Wszyscy po spróbowaniu byli przekonani, że to sernik. Bo ciasto tak wygląda i ma taką mokrą konsystencję. Mdły smak dyni świetnie przełamuje duża ilość skórki i soku z
pomarańczy. Ciasto robi się szybko, nie ma
spodu więc wystarczy zrobić
dyniową bazę i gotowe. Bardzo je polecam, jest niebanalne.Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik) , tyle, że zrobiłam z półtorej porcji. Podaję przepis za oryginałem.Składniki:800 g miąższu z dyni160 g
cukru2 łyżki
miodu4
jajka100 ml kwaśnej
śmietany180 g
mąki kukurydzianej2
pomarańcze60 g
masłaDynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z jednej
pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem a następnie odkryć i odparować, trochę przestudzić. Dodać
masło i zmiksować na mus.
Jajka ubić z
cukrem na pianę, dodać
śmietanę, sok i skórkę z drugiej
pomarańczy,
miód,
mąkę i mus. Zmiksować. Przelać do formy (piekłam w formie 24*24 cm z półtorej porcji), piec około 50 minut w 180*C.