ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto dyniowo-pomarańczowe

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto dyniowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Witajcie:) póki jeszcze macie okazje kupić dynię, spróbujcie tego ciasta. Wszyscy po spróbowaniu byli przekonani, że to sernik. Bo ciasto tak wygląda i ma taką mokrą konsystencję. Mdły smak dyni świetnie przełamuje duża ilość skórki i soku z pomarańczy. Ciasto robi się szybko, nie ma spodu więc wystarczy zrobić dyniową bazę i gotowe. Bardzo je polecam, jest niebanalne.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik) , tyle, że zrobiłam z półtorej porcji. Podaję przepis za oryginałem.
Składniki:
800 g miąższu z dyni
160 g cukru
2 łyżki miodu
4 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
180 g mąki kukurydzianej
2 pomarańcze
60 g masła
Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem a następnie odkryć i odparować, trochę przestudzić. Dodać masło i zmiksować na mus. Jajka ubić z cukrem na pianę, dodać śmietanę, sok i skórkę z drugiej pomarańczy, miód, mąkę i mus. Zmiksować. Przelać do formy (piekłam w formie 24*24 cm z półtorej porcji), piec około 50 minut w 180*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/10/ciasto-dyniowo-pomaranczowe.html