ßßß Cookit - przepis na Mak do struclii

Mak do struclii

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten przepis i korzystam z niego już bardzo długo. Nie lubię gotowych mas makowych są jak dla mnie zbyt przesłodzone. Z pół kilo wychodzi niecałe 1,5 kg masy :)ilość dodatków bakali można dowolnie modyfikować według uznania.
Składniki :
500 g maku
mleko ok. 300- 500 ml
10 dag masła
1/2 szklanki miodu
utłuczona wanilia
10 dag orzechów włoskich
10 dag rodzynek
1/2 szklanki skórek z pomarańczy i cytryny
1/4 szklanki posiekanych migdałów
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
Opis wykonania :
1. Mak przelewamy zimną wodą na sicie, odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem, całość zalewamy wrzącym mlekiem tak by całe było zakryte. Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Odsączamy i dwukrotnie mielimy.
2. Rozpuszczamy masło, miód i dodajemy utłuczoną wanilię. Wsypujemy bakalie i skórki przesmażamy ok. 2 minuty i dodajemy mak, całość smażymy 15 minut cały czas mieszając.
3. Mak studzimy, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę dodajemy do maku mieszamy, białka ubijamy i delikatnie łączymy z makiem. I gotowe :).
źródło Biesiady kulinarne
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/11/mak-do-struclii.html