Wykonanie
Uwielbiam ten przepis i korzystam z niego już bardzo długo. Nie lubię gotowych mas makowych są jak dla mnie zbyt przesłodzone. Z pół kilo wychodzi niecałe 1,5 kg masy :)ilość dodatków
bakali można dowolnie modyfikować według uznania.

Składniki :500 g
makumleko ok. 300- 500 ml10 dag
masła1/2 szklanki
mioduutłuczona
wanilia10 dag
orzechów włoskich10 dag
rodzynek1/2 szklanki skórek z
pomarańczy i
cytryny1/4 szklanki posiekanych
migdałów3
jajka3/4 szklanki
cukru kryształuOpis wykonania :1.
Mak przelewamy zimną
wodą na sicie, odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem, całość zalewamy wrzącym
mlekiem tak by całe było zakryte. Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Odsączamy i dwukrotnie mielimy.2. Rozpuszczamy
masło,
miód i dodajemy utłuczoną
wanilię. Wsypujemy
bakalie i skórki przesmażamy ok. 2 minuty i dodajemy
mak, całość smażymy 15 minut cały czas mieszając.3.
Mak studzimy, ucieramy
żółtka z
cukrem na puszystą masę dodajemy do
maku mieszamy,
białka ubijamy i delikatnie łączymy z
makiem. I gotowe :).

źródło Biesiady kulinarneJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy