ßßß Cookit - przepis na Kutia

Kutia

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Kutia
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pszenica łuskana 1 szklanek
mak 1 szklanek
miód 1 szklanek
mleko 0,5 mililitrów
daktyle 4 sztuk
figi 4 sztuk
orzech włoski 100 gramów
migdały 100 gramów
rodzynki 100 gramów
skórka otarta z cytryny 1 łyżek deserowych
rum 70 mililitrów
masło 0,5 kostek
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietanka słodka 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Pszenicę wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin. Zalać 2 litrami wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić.
Mak wypłukać, sparzyć, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem, raz zagotować i odstawić w ciepłe miejsce na 3h. Odcedzić i zemleć w maszynce. Przełożyć do garnka, dodać masło, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i smażyć 20 minut, wystudzić.
Migdały sparzyć i zdjąć skórkę. Razem z orzechami grubo posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie lub wodzie i osączyć. Figi i daktyle pokroić na paseczki.
Mak połączyć z miodem, śmietanką i startą skórką z cytryny, dodać pszenice, bakalie, wymieszać i wyłożyć do salaterki. Przybrać migdałami. Podawać mocno oziębioną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4587/Kutia