Wykonanie
« Powrót  Kutia
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopszenica łuskana 1 szklanek
mak 1 szklanek
miód 1 szklanek
mleko 0,5 mililitrów
daktyle 4 sztuk
figi 4 sztuk
orzech włoski 100 gramów
migdały 100 gramów
rodzynki 100 gramówskórka otarta z
cytryny 1 łyżek deserowych
rum 70 mililitrów
masło 0,5 kostek
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietanka słodka 2 łyżek stołowychWykonanie:Pszenicę wypłukać, zalać zimną
wodą i odstawić na 6 godzin. Zalać 2 litrami wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić.
Mak wypłukać, sparzyć, odcedzić, zalać wrzącym
mlekiem, raz zagotować i odstawić w ciepłe miejsce na 3h. Odcedzić i zemleć w maszynce. Przełożyć do garnka, dodać
masło, 2 łyżki
cukru,
cukier waniliowy i smażyć 20 minut, wystudzić.
Migdały sparzyć i zdjąć skórkę. Razem z
orzechami grubo posiekać.
Rodzynki namoczyć w
rumie lub wodzie i osączyć.
Figi i
daktyle pokroić na paseczki.
Mak połączyć z
miodem,
śmietanką i startą
skórką z cytryny, dodać pszenice,
bakalie, wymieszać i wyłożyć do salaterki. Przybrać
migdałami. Podawać mocno oziębioną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: