ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopszenica łuskana 1 szklanekmak 1 szklanekmiód 1 szklanekmleko 0,5 mililitrówdaktyle 4 sztukfigi 4 sztukorzech włoski 100 gramówmigdały 100 gramówrodzynki 100 gramówskórka otarta z cytryny 1 łyżek deserowychrum 70 mililitrówmasło 0,5 kostekcukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukśmietanka słodka 2 łyżek stołowychWykonanie:Pszenicę wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin. Zalać 2 litrami wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić.Mak wypłukać, sparzyć, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem, raz zagotować i odstawić w ciepłe miejsce na 3h. Odcedzić i zemleć w maszynce. Przełożyć do garnka, dodać masło, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i smażyć 20 minut, wystudzić.Migdały sparzyć i zdjąć skórkę. Razem z orzechami grubo posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie lub wodzie i osączyć. Figi i daktyle pokroić na paseczki.Mak połączyć z miodem, śmietanką i startą skórką z cytryny, dodać pszenice, bakalie, wymieszać i wyłożyć do salaterki. Przybrać migdałami. Podawać mocno oziębioną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: