ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-orzechowe z otrębami

Ciasto jabłkowo-orzechowe z otrębami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 3 łyżek stołowych
otręby pszenne 1 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 0.5 łyżek deserowych
mleko 1 szklanek
kasza manna 0.3 szklanek
cukier puder 0.6 szklanek
orzechy włoskie 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
wrzątek 1 . 5 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
jabłka 750 gramów
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Ciasto: całe jajka ubić , mikserem, z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli na puch. Dodać mąkę wymieszaną z otrębami i proszkiem do pieczenia, oraz sok z cytryny i delikatnie, łyżką połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok, 25 minut w 170 stopniach na złoty kolor. Wystudzić.
Masa orzechowa: ugotować na gęsto, mieszając, kaszę na mleku, dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz zmielone orzechy, wymieszać. Ucierać, aż składniki dobrze się połączą.
Rozsmarować masę na zimnym biszkopcie. Włożyć ciasto do tortownicy, w której piekł się biszkopt.
Galaretka z jabłkami: oczyszczone ze skórki i gniazd nasiennych jabłka pokroić na cienkie plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku z łyżką cukru i wystudzić. Poszatkowane jabłka wymieszać z wystudzoną galaretką. Krzepnącą galaretkę wylać na masę orzechową. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7099/Ciasto-jablkowo-orzechowe-z-otrebami