Wykonanie
Urodzaj na
jabłka w tym roku niesamowity. Na straganach roi się wprost od
jabłek. Są przepyszne świeże jak i w wypiekach. Uwielbiam ciasto
biszkoptowe z
jabłkami. Zawsze wprowadza mnie w melancholię. To było ulubione ciasto
biszkoptowe z czasów studenckich. Moja koleżanka, z którą dzieliłam pokój zawsze je piekła. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Piekliśmy je wtedy, kiedy czekało nas nocne wkuwania. Na pobudzenie mózgu. Dla kogoś kto lubi
jabłka idealne. A ja właśnie
jabłka uwielbiam. Szarlotka z
bitą śmietaną, ucierane z
jabłkami czy
jabłkowe z
kardamonem to typowo jesienne wypieki. Wybór
jabłek o tej
porze jest największy. Złote, zielone z czerwonymi rumieńcami.
Winne i soczyste. Na wyciągnięcie ręki…
Składniki:okrągła forma o średnicy 28 cm3
jajka250 g
cukru200 g
pszennej mąkiszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 ml wrzątku3 duże soczyste
jabłkacukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Zmiksuj
jajka z
cukrem i
solą na puszysto. Miksując wlej wrzątek. Przesiej
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przelej masę do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
tartą bułką. Przekrój
jabłka na pół, wydrąż gniazdka i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż plasterki
jabłka w wieniec, lekko dociskając. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posyp
cukrem pudrem.