Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
surowa szynka wieprzowa 2 kilogramów
boczek wędzony 250 gramów
czosnek 6 ząbki
goździki mielone 1 łyżek deserowych
Cynamon 0,75 łyżek deserowychsok i skórka otarta z
cytryny 1 sztuk
pieprz mielony 1 łyżek deserowych
jałowiec mielony 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 6 sztukziarenka jałowca 10 sztuk
tymianek suszony 1,5 łyżek deserowych
smalec 1,5 łyżek stołowych
woda 1 szklanek
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony, rozdrobniony
czosnek utrzeć z łyżeczką
soli,
pieprzem, mielonym jałowcem,
goździkami,
cynamonem,
sokiem i otartą
skórką z cytryny. Umyte, osuszone
mięso dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ułożyć w głębokiej salaterce lub kamiennym garnku, przykryć i zostawić na noc w lodówce.
Wędzony boczek lekko zmrozić i pokroić w cieniutkie plasterki.
Szynkę uformować, owinąć plasterkami
boczku, obłożyć listkami laurowymi, posypać
tymiankiem i obwiązać bawełnianą nicią.
Szynkę ułożyć w wysmarowanej
smalcem brytfannie, posypać ziarenkami jałowca, polać stopionym
smalcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec, a gdy
boczek się ładnie zrumieni, wlać szklankę wrzątku.
Szynkę pic ok. 1,5h, w czasie pieczenia odwrócić 1-2
razy i od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Tak przygotowaną
szynkę można podawać na gorąco i na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: sema4Data: 2011-04-25Franek, zostaw , ja chętnie zjemAutor: FranekData: 2010-11-02Zrobiłem, TO JEST OCHYDNEEE !!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: