ßßß Cookit - przepis na Pieczona szynka wieprzowa

Pieczona szynka wieprzowa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
surowa szynka wieprzowa 2 kilogramów
boczek wędzony 250 gramów
czosnek 6 ząbki
goździki mielone 1 łyżek deserowych
Cynamon 0,75 łyżek deserowych
sok i skórka otarta z cytryny 1 sztuk
pieprz mielony 1 łyżek deserowych
jałowiec mielony 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 6 sztuk
ziarenka jałowca 10 sztuk
tymianek suszony 1,5 łyżek deserowych
smalec 1,5 łyżek stołowych
woda 1 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony, rozdrobniony czosnek utrzeć z łyżeczką soli, pieprzem, mielonym jałowcem, goździkami, cynamonem, sokiem i otartą skórką z cytryny. Umyte, osuszone mięso dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ułożyć w głębokiej salaterce lub kamiennym garnku, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Wędzony boczek lekko zmrozić i pokroić w cieniutkie plasterki. Szynkę uformować, owinąć plasterkami boczku, obłożyć listkami laurowymi, posypać tymiankiem i obwiązać bawełnianą nicią. Szynkę ułożyć w wysmarowanej smalcem brytfannie, posypać ziarenkami jałowca, polać stopionym smalcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec, a gdy boczek się ładnie zrumieni, wlać szklankę wrzątku. Szynkę pic ok. 1,5h, w czasie pieczenia odwrócić 1-2 razy i od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Tak przygotowaną szynkę można podawać na gorąco i na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: sema4
Data: 2011-04-25
Franek, zostaw , ja chętnie zjem
Autor: Franek
Data: 2010-11-02
Zrobiłem, TO JEST OCHYDNEEE !!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6078/Pieczona-szynka-wieprzowa