Wykonanie

Na Wielkanoc zrobiłam domowe
wędliny z
kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno.PEKLOWANA
PIERŚ Z KURCZAKApierś z kurczaka z kością, bez skóry3 szklanki
wody3 łyżki
soli2 ząbki
czosnkułyżka
majerankuliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ,
jałowiecSól rozpuszczamy w wodzie , dodajemy zgnieciony
czosnek i
przyprawy i wkładamy
mięso ( może być też kawałek
szynki lub
łopatki wieprzowej) na co najmniej 36 godzin. W międzyczasie obracamy.Po upływie potrzebnego czasu gotujemy
wywar z
włoszczyzny z tymi samymi
przyprawami, co do peklowania, wkładamy
mięso i gotujemy do miękkości ( sprawdzamy wkłuwając widelec). Studzimy w wywarze. Kroimy w poprzek włókien.

2
filety z kurczaka2 plastry
boczku wędzonego2 plastry
sera żółtegosól,
pieprz,
majeranek,
tymianekMięso lekko rozbijamy, na rozbite plastry kładziemy
ser i
boczek, zawijamy rolady. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Po wystudzeniu kroimy na plastry.Obie
wędliny były przebojem wielkanocnego śniadania.Smacznego !