ßßß
Na Wielkanoc zrobiłam domowe wędliny z kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno.PEKLOWANA PIERŚ Z KURCZAKApierś z kurczaka z kością, bez skóry3 szklanki wody3 łyżki soli2 ząbki czosnkułyżka majerankuliść laurowy, ziele angielskie, pieprz , jałowiecSól rozpuszczamy w wodzie , dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy i wkładamy mięso ( może być też kawałek szynki lub łopatki wieprzowej) na co najmniej 36 godzin. W międzyczasie obracamy.Po upływie potrzebnego czasu gotujemy wywar z włoszczyzny z tymi samymi przyprawami, co do peklowania, wkładamy mięso i gotujemy do miękkości ( sprawdzamy wkłuwając widelec). Studzimy w wywarze. Kroimy w poprzek włókien.
2 filety z kurczaka2 plastry boczku wędzonego2 plastry sera żółtegosól, pieprz, majeranek, tymianekMięso lekko rozbijamy, na rozbite plastry kładziemy ser i boczek, zawijamy rolady. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Po wystudzeniu kroimy na plastry.Obie wędliny były przebojem wielkanocnego śniadania.Smacznego !