ßßß


Potrzebne będą:- 2 piersi gęsie ze skórą i kością, o wadze około 2kg- 1 szklanka smalcu gęsiego- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 3 liście laurowe- 3 ziarna ziela angielskiego- 2 goździki- szczypta suszonego tymianku- sól, pieprzSposób wykonania:1) Piersi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym nacieramy solą i pieprzem.2) Układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Dodajemy smalec gęsi i wszystkie przyprawy. Wlewamy wino.3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 1 , 5 godziny.4) Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy kości i dzielimy widelcem mięso na kawałki.5) Rozkładamy równomiernie na dnie tak, aby było całkowicie zanurzone w tłuszczu, którego spora ilość wytopiła się ze skóry w trakcie pieczenia.6) Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni C i pieczemy jeszcze około 4-5 godzin.7) Kiedy mięso będzie tak miękkie, że będzie rozpadać się na włókna, wyjmujemy naczynie z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.8) Następnie wylewamy na cedzak, zachowując odciekający tłuszcz.9) Mięso rozdzielamy na włókna.10) Zebrany pod cedzakiem tłuszcz wlewamy do rozdrobnionego mięsa (zachowujemy około pół szklanki na wierzch) i mieszamy.11) Przekładamy do małych słoików lub glinianych naczyń, dobrze dociskając. Zalewamy pozostałym tłuszczem.12) Wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu, na wierzchu wytworzy się warstwa tłuszczu. Szczelnie przykryte smalcem można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Można też po zalaniu smalcem zamknąć szczelnie słoiki i poddać pasteryzacji przez około 30 minut, wówczas czas przechowywania znacznie się wydłuży.
Smacznego =)