ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czegoszynka surowa 2 kilogramówsól według uznaniacebula 2 sztukliść laurowy 4 listkówwino wytrawne czerwone 0,75 litrówpieprz ziarno 10 ziarnaziele angielskie 5 ziarnasmalec według uznaniaWykonanie:1. Przygotować marynatę: cebule obrać i pokroić w plasterki, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, dodać wino i szczyptę soli.2. Mięso opłukać, starannie wytrzeć, natrzeć solą, włożyć do naczynia i zalać marynatą. Przykryć i odstawić na 2doby w chłodne miejsce. ja wkładam na ten czas do lodówki.3. Po 2 dobach mięso wyjąć, osuszyć, ułożyć na roztopionym tłuszczu na blasze lub brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika.4.W czasie pieczenia podlewać mięso marynatą i wytwarzającym się sosem.Uwagi:Piec najpierw przez 20min w temperaturze 200st C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st C i piec ok 2 godz.Szynkę można również upiec bez dodatku tłuszczu w foliowym rękawie do pieczenia. Wtedy do tego rękawa wlać trochę marynaty.Autor: frezja1978Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaWielkanocKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-15Ladnie wygladaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: