ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoszynka surowa bez kości 2,5 kilogramówgoździki 10 sztukkonfitura wiśniowa 3 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychcukier według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniawino czerwone wytrawne 1 litrówcebula 3 sztukliść laurowy 5 sztukziele angielskie 10 sztukpieprz ziarna 1 łyżek deserowychWykonanie:Z szynki zdjąć skórę zostawiając centymetrową warstwę tłuszczu, natrzeć solą i ułożyć w kamionkowym naczyniu.Marynata: wino wymieszać z pokrojoną na plasterki cebulą, pokruszonymi liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.Szynkę zalać marynatą i odstawić do lodówki. W czasie marynowania mięso często obracać. Po 2 dniach wyjąć z marynaty, osuszyć i zasznurować nicią kuchenną. Naszpikować goździkami, ułożyć w brytfannie i polać kilkoma łyżkami marynaty. Piec 2,5h w 180 stopniach, polewając często marynatą, a potem tworzącym się sosem z pieczenia. Gdy szynka będzie zupełnie miękka, wyjąć z piekarnika i usunąć nici i wstawić do ciepłego piekarnika.Sos: szklankę sosu z pieczenia szynki przecedzić przez sito. Konfitury wiśniowe podsmażyć na oliwie, wlać sos z pieczenia szynki, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Sos zagotować i podawać do pieczonej szynki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: