ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszynka surowa ze skóra 3 kilogramówliść laurowy 4 sztukziele angielskie 15 ziarnapieprz 15 ziarnasaletra 1 łyżek deserowychgoździki według uznaniasmalec 2 łyżek stołowychpiwo jasne 0,75 szklanekmiód 1,5 łyżek stołowychsól 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Pokruszyć lub zmielić listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszać z solą oraz saletrą. Tą mieszanka natrzeć umyte, osuszone mięso i przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia. Wstawić do lodówki na 7-10 dni, rano i wieczorem odwracać. Zamarynowana szynkę wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę naciąć w romby. W nacięcia wbić po goździku.W brytfance rozpuścić smalec, włożyć szynkę i piec 15 minut w 220 stopniach. Gdy mięso się podrumieni, zmniejszyć do 180 stopni. Polać szynkę piwem i piec ok. 3 godzin. W trakcie podlewać mięso wytopionym sosem. Na 25 minut przed końcem pieczenia szynkę polać miodem wymieszanym z łyżką piwa. Ostudzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: