ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoszynka wędzona surowa 2 kilogramówcebula 2 sztukjałowiec 7 ziarnaziele angielskie 7 ziarnaliść laurowy 2 sztukmiód 2 łyżek stołowychpieprz 1 łyżek deserowychsok jabłkowy 200 mililitrówgoździki 18 sztuksól według uznaniaWykonanie:Umieścić szynkę w wysokim garnku i zalać wodą. Dodać oczyszczone, pokrojone w ćwiartki cebule, ziele angielskie, jałowiec, oraz listki laurowe i lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny (czas zależy od wagi szynki). Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić szynkę by powoli stygła w wywarze. Utrzeć miód lub cukier brązowy ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęsta kratkę. w miejsca krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną mikstura, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas przewracając.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: