ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 170 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoszynka wieprzowa ze skórą 2,5 kilogramówgoździki 20 sztuklaska cynamonu (kawałek)1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukmiód 3 łyżek stołowychmusztarda gruboziarnista 2 łyżek stołowychsmalec 1 łyżek stołowychsól według uznaniawino czerwone wytrawne 2 szklanekpieprz 5 ziarnaliść laurowy 3 sztukziele angielskie 3 ziarnaWykonanie:Opłukaną, osuszoną szynkę natrzeć solą i zalać wystudzoną marynatą. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na 4-5 godzin.Marynata: zagotować wino z ziarenkami pieprzu, listkami laurowymi i roztłuczonym zielem angielskim.Osączyć mięso. Skórkę ponacinać w kratkę, naszpikować goździkami, posypać pokruszonym cynamonem i skórką cytrynowa. Piec na natłuszczonej blasze 2,5 godziny. 15 minut w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. W trakcie pieczenia mięso polewać marynatą, a potem wytworzonym sosem. 10 minut przed wyjęciem szynkę posmarować miodem wymieszanym z musztardą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: adi-1974Data: 2010-11-08To musi być przepyszne...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: